Update meldingen van trombose met een laag aantal bloedplaatjes na coronavaccinatie

02-05-2022

Dit overzicht gaat over 75 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb tot 26 januari 2022 heeft ontvangen over trombose met een laag aantal bloedplaatjes na coronavaccinatie op zo’n 30 miljoen gegeven vaccins. Bij 24 meldingen zijn er sterke aanwijzingen dat het om de zeldzame bijwerking ‘trombose met trombocytopenie syndroom’ (TTS) gaat van het AstraZeneca of Janssen vaccin.

TTS is een zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca en Janssen vaccin
Bij TTS is er sprake van een combinatie van uitgebreide trombose en een laag aantal bloedplaatjes. Bij deze bijwerking maakt iemand antistoffen aan tegen bloedplaatjes. De antistoffen zetten tegelijk ook de bloedstolling in gang. Beide processen zorgen voor een afbraak van bloedplaatjes.

Trombose en een tekort aan bloedplaatjes hoeft niet altijd TTS te zijn
Bij een ‘gewone’ trombose kan het aantal bloedplaatjes ook lager worden. Dit komt doordat er bloedplaatjes worden gebruikt bij het vormen van een bloedstolsel. Bij een trombose met een laag aantal bloedplaatjes gaat het dus niet altijd om een TTS. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

Sterke aanwijzingen TTS
Ziekenhuizen laten bloed van patiënten die na vaccinatie een laag aantal bloedplaatjes en een trombose krijgen, testen op bepaalde antistoffen. Ook testen ze of deze antistoffen de bloedstolling in gang kunnen zetten. Als deze testen positief zijn, is het zo goed als zeker TTS. Zonder positieve testen kunnen er ook sterke aanwijzingen zijn voor deze bijwerking. Bijvoorbeeld door de uitgebreidheid of de bijzondere plaats van de trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

Lees hier meer over trombose met een laag aantal bloedplaatjes na coronavaccinatie.

TTS mogelijk bij 24 meldingen na coronavaccinatie
Bij 19 meldingen na het AstraZeneca vaccin en 5 na het Janssen vaccin zijn er sterke aanwijzingen voor het ‘trombose met trombocytopenie syndroom’. Bij drie mensen die overleden is het vrijwel zeker ze dat aan deze zeldzame bijwerking na AstraZeneca vaccinatie zijn overleden.

Ook bij 1 melding na het Pfizer/BioNTech vaccin en 1 melding na het Moderna vaccin zijn er sterke aanwijzingen voor TTS. Maar van deze vaccins is dit geen bekende bijwerking. Mogelijk kan TTS of iets dat daarop lijkt ook zonder vaccinatie optreden. Uit de analyse van de meldingen kan geen conclusie worden getrokken over de relatie van mogelijk TTS met het Pfizer/BioNTech en Moderna vaccin.

Bekijk hier de analyse van de meldingen (in het Engels).