Veel meldingen vitamine B6 preparaten en zenuwpijnen


08-07-2016

  • Het is al langer bekend dat hoge doseringen Vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade aan handen en voeten. De klachten zijn vooral een doof gevoel, tintelingen of pijn. 

    Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe 53 meldingen van dergelijke klachten na gebruik van vrij verkrijgbare (multi)vitaminepreparaten die ook vitamine B6 bevatten.

    De veilige bovengrens van vitamine B6 is gedefinieerd als 25 mg per dag voor volwassenen en 5-20 mg voor kinderen op basis van lichaamsgewicht. Hoewel veel fabrikanten van voedingssupplementen zich aan de geadviseerde veilig geachte bovengrens van 25 mg vitamine B6 houden, tonen de meldingen bij Lareb aan dat er ook een behoorlijk aantal producten op de Nederlandse markt is waarbij deze bovengrens (ruim) wordt overschreden. Daarnaast laten meldingen bij Lareb zien dat suppletie met lagere doseringen vitamine B6 mogelijk klachten, zoals neuropathieën, kunnen veroorzaken.

    Lareb heeft het overzicht van de meldingen en haar bevindingen doorgegeven aan de Voedsel en Warenautoriteit en adviseert om te overwegen een maximale toegestane hoeveelheid vitamine B6 in vrij verkrijgbare supplementen vast te stellen.