Veiligheid xylometazoline neusspray bij aambeien tijdens de zwangerschap onbekend

15-12-2022

Uit de vragenlijsten van Moeders van Morgen blijkt dat zwangere vrouwen xylometazoline neusspray gebruiken bij aambeien. Maar het is niet bekend of dit veilig is. Er is een mogelijk risico op vaatvernauwing in de placenta, omdat het middel bij de behandeling van aambeien in de bloedbaan kan komen. Het is goed om bewust te zijn van dit risico.

Op veel websites en fora wordt xylometazoline neusspray geadviseerd als behandeling bij aambeien. Het advies is dan om een gaasje met xylometazoline tegen de aambei te houden. Moeders van Morgen, onderdeel van Lareb, komt dit ook tegen in de vragenlijsten die zwangere vrouwen invullen van het Moeders van Morgen onderzoek.

Vaatvernauwing
Het middel xylometazoline leidt tot vaatvernauwing in de neus bij gebruik voor een verstopte neus. Het neusslijmvlies slinkt dan en daardoor kun je beter ademen. Als het middel overmatig of verkeerd wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij aambeien, kan het via de bloedbaan ook in de rest van het lichaam komen. Ook op andere plekken kan het dan tot vaatvernauwing leiden. Zoals bij de placenta bij zwangere vrouwen. Het is goed om bewust te zijn van dit risico. In de bijsluiter staat niets over het gebruik van xylometazoline bij aambeien.

Gebruik bij verstopte neus
Bij een verstopte neus kan het beste en neusspray met zoutoplossing worden gebruikt. Zwangere vrouwen kunnen wel kortdurend xylometazoline neusspray gebruiken bij een verstopte neus. In een normale dosering (max. 3 keer per dag voor maximaal 1 week) kan de neusspray gebruikt worden. Er zijn geen aanwijzingen dat het middel bij normaal gebruik tot vaatvernauwing in de placenta leidt.

Moeders van Morgen
Moeders van Morgen doet onderzoek naar geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding en volgt al meer dan 11.000 vrouwen met vragenlijsten. Zo’n 14 deelneemsters aan Moeders van Morgen geven aan xylometazoline neusspray te gebruiken bij aambeien. Daarvan gebruikten 6 vrouwen het middel tijdens de zwangerschap en 8 vrouwen tijdens de borstvoedingsperiode.

Lees meer in het overzicht over xylometazoline neusspray bij aambeien.