Verslaving bij gebruik psychofarmaca

21-04-2022

Geneesmiddelverslaving is vooral bekend bij gebruik van opioïden en benzodiazepinen. Ook andere geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen (psychofarmaca) kunnen leiden tot verslaving.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 112 meldingen van geneesmiddelenafhankelijkheid en -misbruik van psychofarmaca. Bij gebruik van benzodiazepinen, zoals oxazepam en alprazolam, is geneesmiddelafhankelijkheid het vaakst gemeld. Bij methylfenidaat werd naast geneesmiddelenafhankelijkheid ook misbruik gemeld. Bij misbruik werd methylfenidaat bijvoorbeeld in een hogere dosering of langer gebruikt dan was voorgeschreven. Misbruik en geneesmiddelenafhankelijkheid gaan vaak samen. Bij misbruik van methylfenidaat varieerde de leeftijd van de gebruikers van 15 tot 37 jaar. Het risico op misbruik speelt een mogelijke rol bij het ontwikkelen van afhankelijkheid.

Bij het ontstaan van geneesmiddelen-misbruik en -verslaving kunnen ook andere factoren een rol spelen. Bijvoorbeeld medicijngebruik op jonge leeftijd, familiaire belasting en de aanwezigheid van andere ziekten zoals depressie, angst, ADHD en schizofrenie.

Het is belangrijk dat pati├źnten en zorgverleners op de hoogte zijn van het ontwikkelen van verslaving bij deze medicijnen.

Lees hier het hele artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.