Voorzichtigheid geboden bij vemurafenib en radiotherapie

06-11-2015

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert om voorzichtig te zijn met het gebruik van vemurafenib (Zelboraf) als dit voor, tijdens of na radiotherapie gegeven wordt.

Het middel kan zorgen voor versterking van radiotoxiciteit. In Europa zijn er ernstige bijwerkingen, waaronder fatale, gemeld bij volwassenen die radiotherapie kregen voor, tijdens of na behandeling met vemurafenib. De meeste meldingen gingen over ernstige huidschade. Bij een paar gevallen waren de inwendige organen betrokken. Enkele patiënten zijn door deze bijwerkingen overleden. Vemurafenib wordt voorgeschreven bij de behandeling van volwassenen met niet te opereren of uitgezaaide huidkanker die positief is voor de BRAF V600-mutatie. Aan de patiëntenbijsluiter en uitgebreide productinformatie voor arts en apotheker (SmPC) wordt een waarschuwing toegevoegd. Hierover zijn zorgverleners per brief geïnformeerd.

Lareb heeft drie meldingen van patiënten die een (ernstige) huidreactie kregen bij vemurafenib en tegelijkertijd behandeld werden met radiotherapie.