Moeders van Morgen Lareb

Van sommige geneesmiddelen is het duidelijk of ze veilig zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap, maar over veel andere middelen is nog weinig bekend. Moeders van Morgen Lareb onderzoekt de veiligheid van geneesmiddelen en vaccinaties tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Dit doen we met behulp van de ervaringen die zwangere vrouwen delen via online vragenlijsten.

Meer informatie en aanmelden


Als zwangere kun je je tijdens de hele zwangerschap aanmelden voor ons onderzoek, mits je ouder bent dan 18 jaar. Ook als je op dit moment (nog) geen medicijnen gebruikt, kan je meedoen  aan Moeders van Morgen Lareb. Aanmelden kan via www.moedersvanmorgen.nl

Resultaten

COVID-19 vaccinatie tijdens zwangerschap


Er zijn geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen als een zwangere vrouw in het eerste trimester en COVID-19 vaccinatie krijgt.

Lees het artikel hier (Birth Defects Research 2023)

Uit onze data blijkt dat er ook geen verhoogd risico is op vroeggeboorte na coronavaccinatie tijdens de zwangerschap nadat een zwangere vrouw een coronavaccin had gehad. Dit geldt voor vaccinatie in elk trimester van de zwangerschap.

Lees het artikel hier (Frontiers in Drug Safety and Regulation 2023)

Lees het nieuwsbericht hier

Chronische medicatie? Borstvoeding kan vaker dan je denkt


Sommige geneesmiddelen kunnen beter niet gecombineerd worden met het geven van borstvoeding. Maar voor veel geneesmiddelen geldt dat niet. Welke geneesmiddelen noemen
moeders als reden om geen borstvoeding te gaan geven? En is die voorzichtigheid terecht?

Lees hier het artikel (Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie & Gynaecologie 2023)

Validatie van online vragenlijstonderzoek bij zwangere vrouwen


Aangeboren afwijkingen bij pasgeborenen kunnen op verschillende manieren in kaart worden gebracht. De informatie die moeders rapporteren over de (eventuele) aangeboren afwijkingen van hun pasgeboren kinderen in de Moeders van Morgen Lareb vragenlijsten, blijkt vaak overeen te komen met de informatie die huisartsen hierover rapporteren.

Lees het hele artikel hier (Neurotoxicology and teratology 2023)

Ondansetron in het eerste trimester


Ondansetron is een middel tegen misselijkheid dat 'off label' gebruikt wordt voor misselijkheid tijdens de zwangerschap. Het Europese geneesmiddelen agentschap EMA adviseert sinds 2019 het niet te gebruiken tijdens het eerste trimester. In Moeders van Morgen Lareb zien we dat sinds dit advies gegeven wordt, er ook daadwerkelijk minder zwangeren dit tijdens het eerste trimester gebruiken. 

Lees het artikel hier (Neurotoxicology and teratology 2023)

Maagzuurremmers tijdens de zwangerschap


In samenwerking met een andere Nederlandse studie (PRIDE) is er gekeken naar het gebruik van bepaalde maagzuurremmers (PPI's en antacida met calcium) tijdens de zwangerschap.

Lees hier het artikel (Neurotoxicology and Teratology 2023) over zwangerschapsuitkomsten

Lees hier het artikel (Clinical Epidemiology 2022) over zwangerschapsvergiftiging

Xylometazoline neusspray bij aambeien tijdens de zwangerschap


Uit de vragenlijsten van Moeders van Morgen Lareb blijkt dat zwangere vrouwen lokaal xylometazoline neusspray gebruiken ter behandeling van hun aambeien. Maar het is niet bekend of dit veilig is. Er is een mogelijk risico op vaatvernauwing in de placenta, omdat het middel bij de behandeling van aambeien in de bloedbaan kan komen. Het is goed om bewust te zijn van dit risico.

Lees hier het nieuwsbericht

Bekijk hier het overzicht

Maternale bijwerkingen na COVID-vaccinatie in de zwangerschap


De bijwerkingen die de moeder ervaart na vaccinatie met het COVID-19 vaccin zijn in kaart gebracht. Het bijwerkingenprofiel laat geen bijzondere of onverwachte bijwerkingen zien.

Lees het artikel hier (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2022)

Maas V, Woestenberg P. Maternale bijwerkingen van de COVID-19-vaccinaties. De Verloskundige. 2022;19(3):46-9.

Lees hier het nieuwsbericht

Covid-vaccinatie en borstvoeding


Veel vrouwen die borstvoeding gaven gedurende de COVID-19 pandemie, hebben een COVID-19 vaccinatie gehaald. Vaak gaat dat zonder problemen. Een klein deel van deze vrouwen merkt dat zij minder moedermelk produceren kort na vaccinatie.

Lees hier het artikel

Lees hier het nieuwsbericht

Lees hier het overzicht van de meldingen

De veiligheid van SSRI-gebruik rondom de zwangerschap


SSRI's worden regelmatig gebruikt tijdens de zwangerschap. De beschikbare informatie over de veiligheid hiervan uit de literatuur, alsmede de ervaringen vanuit het register, zijn in kaart gebracht.

Lees het artikel hier (Psyfar 2022)

Metformine en diabetes type 2 tijdens de zwangerschap


In deze rubriek van het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie & Gynaecologie (NTOG) worden situaties uit de praktijk of actualiteit besproken. Ook worden de beschikbare literatuur en gegevens uit Moeders van Morgen Lareb over dit onderwerp in kaart gebracht. Dit keer gaat het over metformine en diabetes type 2 tijdens de zwangerschap.

Lees het artikel hier (NTOG 2021)

Meldingen bijwerkingen na 22-wekenprik


Bijwerkingencentrum Lareb ziet op basis van de meldingen die zijn ontvangen en de gegevens die zijn verzameld via Moeders van Morgen geen bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen na de maternale kinkhoestvaccinatie.

Lees hier het nieuwsbericht

Lees hier het voortgangsrapport 2021

Gebruik foliumzuur tijdens de zwangerschap


Het percentage vrouwen dat geen foliumzuur gebruikt rondom de start van de zwangerschap is gedaald sinds 2016. Het percentage vrouwen dat foliumzuur niet op de juiste manier gebruikt is gelijk gebleven. Dit laat zien dat voorlichting hierover van belang blijft.

Lees hier het artikel (Pharmaceutisch Weekblad 2021)

Lees hier het artikel (Lijfblad 2022)

Lees hier het nieuwsbericht

Pregabaline tijdens de zwangerschap


In deze rubriek van het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie & Gynaecologie worden situaties uit de praktijk of actualiteit besproken. Ook worden de beschikbare literatuur en gegevens uit Moeders van Morgen Lareb over dit onderwerp in kaart gebracht. Dit keer gaat het over pregabaline tijdens de zwangerschap.

Lees het artikel hier (NTOG 2021) over pregabaline tijdens de zwangerschap

NSAID-gebruik in het derde trimester


Het is belangrijk dat zowel artsen als patiënten goed op de hoogte zijn van de risico’s van het gebruik van NSAID's. Gegevens uit onder andere Moeders van Morgen Lareb laten zien dat NSAID's en salicylaten soms wel in het derde trimester van de zwangerschap worden gebruikt.

Lees het bericht hier (Larebsignaal 2020)

Tioguanine tijdens de zwangerschap

 

In deze rubriek van het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie & Gynaecologie worden situaties uit de praktijk of actualiteit besproken. Ook worden de beschikbare literatuur en gegevens uit Moeders van Morgen Lareb over dit onderwerp in kaart gebracht. Dit keer gaat het over het gebruik van Tioguanine tijdens de zwangerschap. 

Lees het artikel hier (NTOG 2020) over tioguanine tijdens de zwangerschap

ADHD en methylfenidaat tijdens de zwangerschap


In deze rubriek van het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie & Gynaecologie worden situaties uit de praktijk of actualiteit besproken. Ook worden de beschikbare literatuur en gegevens uit Moeders van Morgen Lareb over dit onderwerp in kaart gebracht. Deze keer over ADHD en methylfenidaat tijdens de zwangerschap.

Lees het artikel hier (NTOG 2019) over ADHD en methylfenidaat tijdens de zwangerschap

Methodologie van het zwangerschapsregister Moeders van Morgen Lareb


Hoe is het register precies vormgegeven en wat zijn de karakteristieken van de eerste deelneemsters? Het protocolpaper van Moeders van Morgen Lareb is gepubliceerd in onderstaand artikel.

Lees hier het artikel (Drug safety 2018)

Meer inzicht in risico's gebruik medicijnen in lactatieperiode


Geneesmiddelengebruik kan een rol spelen bij de keuze om borstvoeding te geven. Vaak wordt onnodig afgezien van borstvoeding, omdat mogelijke risico's worden overschat. Belangrijk is af te wegen welk geneesmiddel de voorkeur heeft en of de borstvoeding voorgezet kan worden.

Lees hier het artikel (Pharmaceutisch weekblad 2018)

Validatie van online vragenlijstonderzoek bij zwangere vrouwen


Het gebruik van geneesmiddelen bij zwangere vrouwen kan op verschillende manieren in kaart worden gebracht. De manier die Moeders van Morgen Lareb gebruikt, het invullen van online vragenlijsten door de zwangere zelf, blijkt een valide methode om dat te doen.

Lees hier het artikel (American Journal of Epidemiology 2018)

Lees hier het artikel (Reproductive toxicology 2019)

Overige publicaties

Registratie geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap


Het zwangerschapsregister Moeders van Morgen Lareb (voorheen pREGnant) is ontwikkeld om het gebruik van geneesmiddelen tijdens zwangerschap en borstvoeding te registeren. Dit levert meer informatie over het gebruik en de eventuele (negatieve) gevolgen daarvan en draagt daarmee bij aan de afwegingen die in de praktijk moeten worden gemaakt.

Lees hier het artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie & Gynaecologie

Lees het artikel hier (Birth defects research 2015)

Lees het artikel hier (Pharmaceutisch weekblad 2016)

Lees hier het artikel in het 'Journal of obstetrics and gynaecology canada

Lees hier het artikel in het Tijdschrift voor de Verloskundige 2020

Lees hier de samenvatting van de nascholing

Lees hier het artikel in het Pharmaceutisch weekblad 2021

Nieuws 

Bewaking veiligheid griepvaccinatie bij zwangeren


Er is in het buitenland al jarenlang ervaring opgedaan met de griepprik bij zwangere vrouwen. Er zijn geen aanwijzingen dat de griepprik een verhoogd risico geeft op miskramen, op aangeboren afwijkingen of dat het andere nadelige gevolgen heeft voor de zwangerschap. Moeders van Morgen Lareb, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb, bewaakt deze veiligheid. Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen hun ervaringen met geneesmiddelen en vaccins, en dus ook met de griepprik, delen.

Lees hier het hele nieuwsbericht

Bewaking veiligheid maternale kinkhoestvaccinatie (22-wekenprik)


Zwangere vrouwen krijgen de 22-wekenprik gratis aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Met deze kinkhoestvaccinatie is het kind na de geboorte meteen beschermd tegen kinkhoest tot het zelf de eerste vaccinaties krijgt. Bijwerkingencentrum Lareb bewaakt, net als bij andere vaccins, ook van dit vaccin de veiligheid.

Download de brochure

Moeders van Morgen Lareb brochure

Moeders van Morgen Lareb Infographic