Binnen de groep van benzodiazepines is er met diazepam is de meeste ervaring opgedaan (er zijn gegevens beschikbaar bij > 5000 zwangeren). Er zijn geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Diazepam passeert gemakkelijk de placenta en kan vanwege de lange halfwaardetijd stapelen bij de foetus.
Midazolam, dat nasaal, oromucosaal of intraveneus wordt toegepast bij status epilepticus, heeft een kortere halfwaardetijd dan de andere genoemde benzodiazepines. Er is echter maar weinig ervaring met dit middel tijdens de zwangerschap.
Dierstudies laten een verhoogd risico zien op schisis bij gebruik van benzodiazepines. Bij de mens zijn er geen eenduidige aanwijzingen dat het gebruik van benzodiazepines leidt tot een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.
Epilepsie tijdens de zwangerschap
Epileptische aanvallen tijdens de zwangerschap, vooral tonisch-clonische aanvallen, kunnen nadelige effecten hebben voor moeder en kind. Vrouwen die behandeld worden voor epilepsie kunnen de medicatie tijdens de zwangerschap meestal niet staken. Maak bij voorkeur vóór de zwangerschap een zorgvuldige afweging over het gebruik van anti-epileptica. Als gebruik tijdens de zwangerschap noodzakelijk is gaat de voorkeur uit naar lamotrigine of levetiracetam. Het risico op het ontstaan van afwijkingen neemt toe bij het gebruik van combinaties van anti-epileptica; vermijd polytherapie dus zoveel mogelijk.
Effecten bij de pasgeborene
Hoge doses benzodiazepine vlak voor de geboorte kunnen leiden tot neonatale respiratoire depressie. Daarnaast bestaat de kans op het ontstaan van een floppy-infantsyndroom postpartum, met onder andere hypotonie, lethargie, verstoorde temperatuurregulatie en slecht drinken. Het optreden van dit syndroom is waarschijnlijk gerelateerd aan de gebruikte dosering.
Bij langdurig gebruik tot aan de geboorte kunnen onthoudingsverschijnselen bij de pasgeborene optreden, zoals prikkelbaarheid, hypertonie, tremoren, onregelmatige ademhaling, braken, diarree, convulsies en hard huilen. Als er onthoudingsverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal in de loop van de eerste dagen na de geboorte. De verschijnselen zijn doorgaans mild, van voorbijgaande aard en (in theorie) dosisafhankelijk.
Foliumzuur
Foliumzuursuppletie bij gebruik van anti-epileptica is belangrijk. De dosering is net als voor elke zwangere vrouw 0,4 mg per dag. Een dosis van 5 mg wordt alleen geadviseerd bij zwangeren die een bewezen foliumzuurtekort hebben of die eerder een kind met een neuraalbuisdefect (spina bifida) hebben gekregen. Voor het juiste inname advies, zie de pagina Vitaminen tijdens de zwangerschap.
Laatst bijgewerkt op 21-02-2019