Maag-darmklachten na vaccinatie

In het kort

Maag-darmklachten zoals buikpijn, diarree, misselijkheid en overgeven zijn bekende en veel voorkomende bijwerkingen na vaccinatie. Het verschilt per vaccin wanneer maag-darmklachten ontstaan. Bij de meeste vaccins ontstaan maag-darmklachten binnen 24 uur na de vaccinatie. Na de vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) is dit na ongeveer 5 dagen. Vaak verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele dagen zonder dat behandeling nodig is. Het is belangrijk om goed te blijven drinken bij maag-darmklachten. Overleg bij heftige of langdurige klachten altijd met uw huisarts. [1-7]

Achtergrondinformatie

Maag-darmklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben
De maag en darmen zijn belangrijke organen in het verteringsproces van voedsel. Maag-darmklachten kunnen daarom erg uiteenlopen. De meest voorkomende symptomen zijn: buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel, geen eetlust, diarree, misselijkheid, overgeven en verstopping [8]. Vaak ontstaan maag-darmklachten na een infectie maar klachten kunnen ook veroorzaakt worden door een ongezond voedingspatroon, stress, te weinig beweging of een chronische aandoening [9]. Ook vaccinaties kunnen maag-darmklachten veroorzaken. Na toediening van het rotavirusvaccin kan zeer zelden darminvaginatie ontstaan, wat darmklachten kan veroorzaken [10].

Maag-darmklachten kunnen ontstaan door activatie van het immuunsysteem
Wanneer een bacterie of virus in het lichaam komt, valt het immuunsysteem deze ziekteverwekkers aan. Bij zo’n immuunreactie komen cytokines vrij. Cytokines zijn stoffen die een rol spelen bij het reguleren van een immuunreactie [11]. Deze reactie kan leiden tot maag-darmklachten. Vaccinaties worden herkend als lichaamsvreemd en veroorzaken daarom ook een reactie in het lichaam waarbij cytokines vrijkomen [12, 13]. Hoe immuunreacties darmklachten precies veroorzaken na vaccinatie is niet bekend. Darmklachten na een vaccinatie gaan vaak samen met andere klachten, zoals spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen en koorts [12, 14].

Vaccinaties zijn veilig voor mensen met chronische darmontsteking
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er geen verschil wordt gevonden in maag-darmklachten na de coronavaccinatie tussen mensen met of zonder chronische darmontsteking [15, 16]. Ook is er geen verband aangetoond tussen de opleving van de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa en coronavaccinaties [15-20]. Mensen met een chronische darmontsteking ondervonden ook geen opleving van klachten na vaccinatie met het griep-, pneumokokken- en gordelroosvaccin [21-25]. Voor de kindervaccinaties difterie, tetanus, pokken, polio en mazelen is geen risico gevonden voor het ontwikkelen van chronische darmontsteking [26].

Laatst bijgewerkt op 22-11-2022