Lokale corticosteroïden bij oogaandoeningen tijdens de zwangerschap

In het kort

Corticosteroïden in oogdruppels, -gel of -zalf kunnen tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Deze toepassingen bevatten maar een hele kleine hoeveelheid geneesmiddel dat via het oog in het lichaam kan worden opgenomen. Hierdoor komt zo weinig van de werkzame stof bij het kind dat nadelige effecten onwaarschijnlijk zijn. Dit geldt ook voor het dexamethason implantaat.

Risico indeling

  • Meest veilig tooltip icon Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de zwangerschap. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op aangeboren afwijkingen of andere nadelige effecten op de zwangerschap. Of studies tonen discrepanties, maar zijn overwegend gunstig. Het belang van behandeling zal na afweging veelal groter zijn dan het risico.
    • - dexamethason (oogdruppels of ooggel) (implantaat)
    • - fluormetholon
    • - hydrocortison
    • - prednisolon

Achtergrondinformatie

Naar de veiligheid van het gebruik van corticosteroïden in oculaire toediening is tijdens de zwangerschap geen onderzoek gedaan. Er zijn slechts enkele case reports bekend met zwangerschapsblootstelling aan oculaire dexamethason (intravitreale injecties). De blootstelling was meestal na het eerste trimester. Er werden gezonde kinderen geboren.  
Naar andere toedieningsvormen van corticosteroïden tijdens de zwangerschap is wel onderzoek gedaan. Voor meer informatie over corticosteroïden, zie de informatie over de systemische toepassing van corticosteroïden tijdens de zwangerschap.

Laatst bijgewerkt op 18-06-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.