Koperspiraal
Een ruime hoeveelheid onderzoek naar het nog aanwezig zijn van het koperspiraaltje bij het vaststellen van een zwangerschap, laat geen hoger risico op aangeboren afwijkingen zien. Als het niet mogelijk is het spiraaltje te verwijderen, worden wel meer complicaties gezien tijdens de zwangerschap. Dit betreft onder andere meer miskramen (ook in tweede trimester), vroeggeboorte, chorioamnionitis, vaginale bloedingen en septische abortus. Verwijderen van het spiraaltje verlaagt deze risico’s, maar niet naar het niveau van een normale zwangerschap.
Levonorgestrel spiraal
Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van een levonorgestrel spiraal op een zwangerschap. De concentratie levonorgestel die systemisch beschikbaar komt uit het spiraal is lager dan bij orale toepassing. Ervaring met orale anticonceptiva met progestagenen ziet geen aanwijzingen voor nadelige effecten van dergelijke lage doseringen progestagenen, ook niet voor genitale afwijkingen.
Het ontstaan van complicaties is waarschijnlijk net als bij het koperspiraal groter als het spiraal met levonorgestrel niet verwijderd kan worden. Dit betreft onder andere meer miskramen (ook in 2e trim), vroeggeboorte, chorioamnionitis, vaginale bloedingen en septische abortus. Verwijderen van het spiraaltje verlaagt deze risico’s, maar niet naar het niveau van een normale zwangerschap.
Ethinylestradiol/etonogestrel ring voor vaginaal gebruik
Er is geen onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van de nuvaring op een zwangerschap. Er is wel onderzoek bekend over het per ongeluk doorgebruiken van de anticonceptiepil tijdens het begin van een zwangerschap. Dit heeft zover bekend geen nadelige effecten op de zwangerschap of foetus.
Laatst bijgewerkt op 12-03-2019