Cromonen bij astma of allergie tijdens de borstvoedingsperiode

In het kort

Cromoglicinezuur kan tijdens de borstvoe­ding in een neusspray, oogdruppel of per inhalatie gebruikt worden. Nedocromil oogdruppels en inhalaties en cromoglicinezuur in drank of poeder kunnen waarschijnlijk ook tijdens de borstvoeding gebruikt worden.

Let op
Door na het druppelen van het oog de traanbuis één tot drie minuten dicht te drukken, wordt de opname van het geneesmiddel in het lichaam verder verminderd.

Risico indeling

  • Meest veilig tooltip icon Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op nadelige effecten voor de zuigeling of op de melkproductie.
    • - cromoglicinezuur (neusspray / oogdruppels / inhalatie)
  • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan.
    • - cromoglicinezuur (drank of poeder)
    • - nedocromil (oogdruppels of inhalatie)

Achtergrondinformatie

Geen studies naar het gebruik van cromoglicinezuur en nedocromil
Over het gebruik van cromoglicinezuur en nedocromil tijdens de borstvoeding zijn geen gegevens bekend. Nadelige effecten bij de zuigeling zijn niet waarschijnlijk. De opname in het lichaam is laag.

Laatst bijgewerkt op 31-05-2021


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.