Sumatriptan
Sumatriptan gaat in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. In een studie is een relatieve kinddosis van 3,5% gemeten. Sumatriptan wordt slecht opgenomen vanuit de maag; de biologische beschikbaarheid is 14%. Nadelige effecten bij de zuigeling zijn dan ook niet waarschijnlijk. Sumatriptan heeft een korte halfwaardetijd van twee tot drie uur.
Eletriptan
Eletriptan gaan in zeer kleine hoeveelheden over in de moedermelk. In een studie werd een relatieve kinddosis van 0,02% gemeten. Nadelige effecten bij de zuigeling zijn daarom zeer onwaarschijnlijk. Eletriptan heeft een vrij korte halfwaardetijd van 4 uur.
Overige triptanen
Van de overige triptanen; almotriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan en zolitriptan is er geen informatie beschikbaar over gebruik tijdens de borstvoeding. Er zijn alleen gegevens van dierstudies, daarin is overgang naar de moedermelk gezien. Bij eenmalig gebruik is het advies om de borstvoeding tijdelijk af te kolven en weg te gooien. Bij middelen met een korte halfwaardetijd (almotriptan, naratriptan, rizatriptan, zolmitriptan) is 12 uur afdoende, bij frovatriptan 24 uur.
Ergotamine
Er is vrijwel geen onderzoek gedaan naar het gebruik van ergotamine tijdens de borstvoeding. Ergotamine kan overgaan in de moedermelk maar hoeveel is onduidelijk. In een artikel uit 1934 wordt een case beschreven van bijwerkingen bij een zuigeling. De moeder had postpartum meerdere dagen moederkoorn gebruikt, een preparaat met onder andere ergotamine. Het kind ontwikkelde braken en lusteloosheid. In de studie werden meer vrouwen gevolgd met deze behandeling. Bij 90% van de kinderen met symptomen van ergotisme, was ergotamine aantoonbaar in de moedermelk. In de meeste bronnen wordt gebruik van ergotamine tijdens de borstvoeding daarom afgeraden.
Laatst bijgewerkt op 30-04-2019