Middelen bij aanvalsbehandeling van migraine tijdens de borstvoedingsperiode

In het kort

Bij de behandeling van een migraineaanval tijdens de borstvoeding gaat de voorkeur uit naar paracetamol.
Sumatriptan en eletriptan komen in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Deze middelen kunnen waarschijnlijk veilig worden gebruikt tijdens de borstvoeding.

Risico indeling

 • Meest veilig tooltip icon Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op nadelige effecten voor de zuigeling of op de melkproductie.
  • - paracetamol
 • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan.
  • - eletriptan
  • - sumatriptan
 • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - almotriptan
  • - ergotamine
  • - frovatriptan
  • - naratriptan
  • - rizatriptan
  • - zolmitriptan

Achtergrondinformatie

Sumatriptan
Sumatriptan gaat in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. In een studie is een relatieve kinddo­sis van 3,5% gemeten. Sumatriptan wordt slecht opgenomen vanuit de maag; de biologische beschikbaar­heid is 14%. Nadelige effecten bij de zuigeling zijn dan ook niet waarschijnlijk. Sumatriptan heeft een korte halfwaardetijd van twee tot drie uur.

Eletriptan
Eletriptan gaan in zeer kleine hoeveelheden over in de moedermelk. In een studie werd een relatieve kinddosis van 0,02% gemeten. Nadelige effecten bij de zuigeling zijn daarom zeer onwaarschijnlijk. Eletriptan heeft een vrij korte halfwaardetijd van 4 uur.

Overige triptanen
Van de overige triptanen; almotriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan en zolitriptan is er geen informatie beschikbaar over gebruik tijdens de borstvoeding. Er zijn alleen gegevens van dierstudies, daarin is overgang naar de moedermelk gezien. Bij eenmalig gebruik is het advies om de borstvoeding tijdelijk af te kolven en weg te gooien. Bij middelen met een korte halfwaardetijd (almotriptan, naratriptan, rizatriptan, zolmitriptan) is 12 uur afdoende, bij frovatriptan 24 uur.

Ergotamine
Er is vrijwel geen onderzoek gedaan naar het gebruik van ergotamine tijdens de borstvoeding. Ergotamine kan overgaan in de moedermelk maar hoeveel is onduidelijk. In een artikel uit 1934 wordt een case beschreven van bijwerkingen bij een zuigeling. De moeder had postpartum meerdere dagen moederkoorn gebruikt, een preparaat met onder andere ergotamine. Het kind ontwikkelde braken en lusteloosheid. In de studie werden meer vrouwen gevolgd met deze behandeling. Bij 90% van de kinderen met symptomen van ergotisme, was ergotamine aantoonbaar in de moedermelk. In de meeste bronnen wordt gebruik van ergotamine tijdens de borstvoeding daarom afgeraden.

Laatst bijgewerkt op 30-04-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.