Lysine bij een koortslip tijdens de zwangerschap

In het kort

Het is onbekend of lysine veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap.

Risico indeling

  • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - lysine

Achtergrondinformatie

Lysine (of L-lysine) is een essentieel aminozuur. Het menselijk lichaam kan het niet zelf aanmaken en moet het uit de voeding opnemen. Lysine zit vooral in vlees, vis, zuivel en peulvruchten. Er is geen onderzoek gedaan naar het gebruik van lysine supplementen door zwangere vrouwen. Het is dus niet bekend of extra inname ervan tijdens de zwangerschap negatieve effecten kan hebben.

Voor informatie over het gebruik van aciclovir (bij een koortslip), zie de pagina over lokale antibacteriële en antivirale middelen op de huid en de pagina over systemische antivirale middelen bij herpesinfecties.

Laatst bijgewerkt op 06-03-2020


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.