Lokale middelen bij anale fissuur tijdens de borstvoedingsperiode

In het kort

Risico indeling

  • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan.
    • - diltiazem
  • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - isosorbidedinitraat

Achtergrondinformatie

Bij anale toediening kan een goede absorptie plaatsvinden en is er geen first-pass-effect. Door de langzame afgifte uit de crème kan een continue spiegel ontstaan in het bloed van de moeder.

Diltiazem
Er is geen gedocumenteerde ervaring met het gebruik van diltiazem crème tijdens de borstvoeding. In 4 cases waarbij diltiazem crème gebruikt werd tijdens de borstvoeding werden geen nadelige effecten gemerkt bij de zuigeling (interne niet-gepubliceerde data). Diltiazem crème kan ook gebruikt worden bij kinderen zelf. Tot nu toe zijn er geen ernstige bijwerkingen gezien bij de kinderen (1, 2). De kans op nadelige effecten is waarschijnlijk klein bij gebruik van diltiazem crème tijdens de borstvoeding. Met systemisch gebruik van diltiazem is 1 case report beschreven tijdens de borstvoeding. Diltiazem bleek in kleine hoeveelheden over te gaan naar de moedermelk (3).

Isosorbidedinitraat
Er is geen ervaring met het gebruik van isosorbidedinitraat tijdens de borstvoeding, zowel cutaan als systemisch. Kleine kinderen zijn gevoelig voor nitraten. Het is niet uitgesloten dat de zuigeling via de melk nadelige effecten ondervindt, zoals vasodilatatie (verwijding van de bloedvaten). Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik ervan tijdens de borstvoedingsperiode.

 

arrow icon

1. Cevik M, Boleken ME, Koruk I, et al. A prospective, randomized, double-blind study comparing the efficacy of diltiazem, glyceryl trinitrate, and lidocaine for the treatment of anal fissure in children. Pediatr Surg Int. 2012; 28(4):411-6. doi:10.1007/s00383-011-3048-4
2. Alshehri A, Barghouthi R, Albanyan S, et al. A prospective, double-blind, randomized, placebo-controlled trial comparing the efficacy of polyethylene glycol versus polyethylene glycol combined with topical diltiazem for treating anal fissure in children. J Pediatr Surg. 2020; 55(10):2017-21. doi:10.1016/j.jpedsurg.2020.01.010
3. Okada M, Inoue H, Nakamura Y, et al. Excretion of diltiazem in human milk. New England Journal of Medicine. 1985; 312  (15):992-3.

Laatst bijgewerkt op 15-06-2023


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.