CGRP-remmers bij profylaxe van migraine tijdens de borstvoeding

In het kort

Er is nog weinig bekend over het gebruik van CGRP-remmers tijdens de borstvoeding. Daarom is bij het gebruik voorzichtigheid geboden, zeker bij pasgeboren of bij te vroeg geboren kinderen.

Risico indeling

  • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - erenumab
    • - fremanezumab
    • - galcanezumab
    • - rimegepant

Achtergrondinformatie

Erenumab
Er is weinig bekend over het gebruik van erenumab tijdens de borstvoeding. Het is niet bekend of erenumab overgaat in de borstvoeding. Omdat erenumab een hoog molecuulgewicht heeft en een IgG2-antilichaam is, wordt verwacht dat er maar een hele kleine hoeveelheid over gaat in de moedermelk. Ook wordt het afgebroken in het maagdarmkanaal, waardoor effecten bij de neonaat door blootstelling via de borstvoeding onwaarschijnlijk zijn.

In twee case reports wordt gebruik door de moeder tijdens de borstvoeding beschreven. Eén moeder die al borstvoeding gaf, is gestart met erenumab toen haar kind 21 maanden oud was [1]. In de daarop volgende maanden zijn geen bijwerkingen opgetreden en de baby had een normaal gewicht en lengte. Concentraties van erenumab in de moedermelk en het bloed van het kind zijn niet gemeten. Bij een andere moeder die erenumab gebruikte tijdens de borstvoeding, werd slecht drinken van de moedermelk door het kind gerapporteerd [2].

Fremanezumab
Er is geen informatie over het gebruik van fremanezumab tijdens de borstvoeding. Fremanezumab heeft een hoog molecuulgewicht en daarom wordt verwacht dat er maar een hele kleine hoeveelheid over gaat in de moedermelk. Omdat het wordt afgebroken in het maagdarmkanaal, zijn effecten bij de neonaat door blootstelling via de borstvoeding onwaarschijnlijk.

Galcanezumab
Er is geen informatie over het gebruik tijdens de borstvoeding. Galcanezumab is een IgG4-antilichaam, waarvan slechts een kleine hoeveelheid in de moedermelk kan overgaan. Bovendien wordt het afgebroken in het maagdarmkanaal, waardoor effecten bij de neonaat door blootstelling via de borstvoeding onwaarschijnlijk zijn.

Rimegepant
Er is weinig bekend over het gebruik tijdens de borstvoeding. Bij 12 vrouwen die borstvoeding gaven aan een gezond kind werd een relatieve kinddosis van 0,51% berekend [3].

Referenties

  1. Henze T. Erenumab During Breastfeeding. Breastfeed Med. 2019 Sep;14(7):513-514.
  2. Noseda R, Bedussi F, Gobbi C, Zecca C, Ceschi A. Safety profile of erenumab, galcanezumab and fremanezumab in pregnancy and lactation: Analysis of the WHO pharmacovigilance database. Cephalalgia. 2021 Jun;41(7):789-798.
  3. Baker TE, Croop R, Kamen L, Price P, Stock DA, Ivans A et al. Human Milk and Plasma Pharmacokinetics of Single-Dose Rimegepant 75 mg in Healthy Lactating Women. Breastfeed Med. 2022 Mar;17(3):277-282.

Laatst bijgewerkt op 30-01-2023


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.