Geneesmiddelopname via de huid is meestal laag
Bij middelen die op de huid worden gesmeerd, vindt normaal gesproken weinig systemische opname plaats. Bij beperkt gebruik wordt geen nadelig effect verwacht op de zwangerschap of op het ongeboren kind. Bij langdurig gebruik, gebruik van grote hoeveelheden, op grote huidoppervlakken of op beschadigde huid, neemt de hoeveelheid opgenomen geneesmiddel toe. Bij uitgebreid gebruik kunnen bij de moeder relevante bloedspiegels optreden. Lees in dat geval de informatie over de systemische toepassing van corticosteroïden tijdens de zwangerschap.
Systemische effecten zijn onwaarschijnlijk, maar niet uitgesloten
Bij proefdieren zijn corticosteroïden in hoge, systemische doses teratogeen. Ze geven een verhoogde kans op schisis. Het is mogelijk dat systemisch gebruik in de mens ook kan leiden tot een licht verhoogd risico. Na gebruik op de huid is een verhoogd risico op schisis nog minder waarschijnlijk, maar niet helemaal uitgesloten. Verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen [1-3]. In deze onderzoeken wordt veelal niet gespecificeerd welke middelen precies zijn onderzocht.
Uitgebreid gebruik van sterk werkende topicale corticosteroïden zou mogelijk het risico op een laag geboortegewicht bij het kind kunnen vergroten. Dit wordt beschreven in een review [4], maar in een grote Deense cohort studie niet bevestigd [5].
Laatst bijgewerkt op 11-01-2022