De galzuurbindende harsen colesevelam en colestyramine werken lokaal in de darmen. Deze middelen worden niet of nauwelijks in het lichaam opgenomen. Blootstelling van het embryo of de foetus is dan ook niet waarschijnlijk. Galzuurbindende harsen verstoren de opname van voedingsstoffen, waaronder de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K. Daardoor bestaat de kans op maternale deficiëntie van vetoplosbare vitaminen, vooral van vitamine K. Dit kan in theorie negatieve gevolgen hebben voor de foetus en de neonaat. Suppletie van vetoplosbare vitaminen wordt daarom aangeraden.
Over het gebruik van colesevelam tijdens de zwangerschap zijn weinig tot geen gegevens bekend.
Met colestyramine is beperkte ervaring opgedaan in de tweede helft van de zwangerschap. In het eerste trimester is zeer beperkte ervaring opgedaan met colestyramine als washout-procedure bij leflunomide, zie de pagina over selectieve immunosuppressiva bij reumatische aandoeningen.
Achtergrondinformatie
Het gebruik van lipidenverlagende middelen tijdens de zwangerschap wordt ontraden. De ervaring met de meeste middelen is beperkt. Cholesterol is belangrijk voor de embryonale en foetale ontwikkeling. Het is niet bekend of ingrijpen op dit mechanisme gevolgen heeft. Bovendien verslechtert de prognose voor de moeder waarschijnlijk niet als de behandeling tijdelijk wordt onderbroken.
Behandel daarom hyperlipidemie tijdens de zwangerschap bij voorkeur met dieetmaatregelen. Als toch medicamenteuze behandeling nodig is, kan colestyramine worden gebruikt.
Laatst bijgewerkt op 05-05-2020