Lokale middelen voor seborroisch of moeilijk te behandelen eczeem tijdens de borstvoedingsperiode

Overzicht

Ketoconazol en seleensulfide kunnen tijdens de borstvoeding veilig op de huid worden gebruikt.

Let op
Vermijd huidcontact tussen de zuigeling en de behandelde huid van de moeder. Maak het gebied rond de tepel vóór het voeden schoon, als de crème of zalf op de borst wordt aangebracht.

Risico indeling

 • Meest veilig tooltip icon Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op nadelige effecten voor de zuigeling of op de melkproductie.
  • - ketoconazol
 • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan (zie tekst ‘Meer weten’).
  • - koolteer
  • - pimecrolimus
  • - seleensulfide
  • - tacrolimus
arrow icon

Geneesmiddelopname via de huid
Bij middelen die op de huid worden gesmeerd, vindt er normaal gesproken weinig systemische opname plaats. Bij uitgebreid gebruik, zoals langdurig gebruik, grote hoeveelheden, op grote huidoppervlakken of op beschadigde huid, neemt de hoeveelheid opgenomen geneesmiddel toe. Lees in dat geval, indien van toepassing, de informatie over de systemische toepassing van het betreffende middel. Wanneer de borst wordt behandeld, moet het gebied rond de tepel vóór het voeden worden schoongemaakt.

Ketoconazol, seleensulfide
Ketoconazol en seleensulfide worden door de intacte huid niet tot nauwelijks geabsorbeerd. Een effect via de melk op de zuigeling is zeer onwaarschijnlijk. Over gebruik van ketoconazol tijdens de borstvoeding zijn meer gegevens bekend dan over seleensulfide.

Koolteer
Het gebruik van koolteerproducten tijdens de borstvoeding wordt afgeraden van­wege de mutagene en carcinogene eigenschappen van de stof. Na gebruik op de huid kan huid-op-huidcontact tussen moeder en kind tot opname in het lichaam van het kind leiden. Blootstelling van de zuigeling via de melk is echter zeer onwaarschijnlijk.

Pimecrolimus en tacrolimus
Bij dermaal gebruik maakt de beperkte opname van pimecrolimus en tacrolimus door de huid nadelige effecten via de moedermelk op de zuigeling onwaarschijnlijk. Gegevens van oraal gebruik van tacrolimus laten zien dat het in zeer kleine hoeveelheden overgaat in de moedermelk.

Laatst bijgewerkt op 05-04-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.