Geneesmiddelopname via de huid is meestal laag
Bij middelen die op de huid worden gesmeerd, vindt normaal gesproken weinig systemische opname plaats. Bij beperkt gebruik wordt dan ook geen nadelig effect verwacht op de zwangerschap of op het ongeboren kind. Bij langdurig gebruik, gebruik van grote hoeveelheden, op grote huidoppervlakten of op de beschadigde huid, neemt de hoeveelheid opgenomen geneesmiddel toe. Bij uitgebreid gebruik kunnen bij de moeder relevante bloedspiegels optreden.
Bij de behandeling van schurft wordt het gehele lichaam behandeld. Het te behandelen huidoppervlak is dus groot ten opzichte van de antiluisbehandeling.
Antiluismiddelen
Naar het gebruik van antiluismiddelen tijdens de zwangerschap is weinig onderzoek gedaan. Als medicamenteuze behandeling nodig is, gaat de voorkeur uit naar dimeticon. Dimeticon wordt niet via de huid opgenomen en is niet farmacologisch actief. Het zal dus geen effect hebben op het ongeboren kind.
Permetrine kan ook gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Permetrine wordt in geringe mate opgenomen door de huid (2%) en is weinig toxisch. Bij behandeling van hoofdluis is er sprake van een beperkt huidoppervlak. Een studie met 113 blootgestelde vrouwen concludeert dat het veilig is om permetrine te gebruiken voor de behandeling tegen luizen tijdens de zwangerschap [1].
Malathion wordt in hogere mate opgenomen via de huid, tot 24%. Goed gedocumenteerde ervaring ontbreekt. Het gebruik van malathion wordt dan ook afgeraden. Een case report beschrijft een kind met amyoplasia congenita, een aanlegstoornis van de spieren, maar het is niet zeker of dit is ontstaan door het gebruik van malathion [2].
Antischurftmiddelen
Benzylbenzoaat wordt nauwelijks geabsorbeerd via de huid. Het kan veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. In een studie met 444 blootgestelde vrouwen is geen verhoogd risico gevonden op nadelige zwangerschapsuitkomsten [3]. Benzylbenzoaat is echter minder effectief tegen schurft dan permetrine, omdat het de eitjes niet doodt.
Permetrine is internationaal het eerste-keuzemiddel bij behandeling van schurft. Met het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is weinig ervaring gedocumenteerd. De opname van permetrine door de huid is laag (2%). Bij de behandeling van schurft (een groot huidoppervlak en een langere inwerktijd) kan echter, in theorie, relevante resorptie optreden. Een studie met 196 blootgestelde vrouwen concludeert dat er geen verhoogd risico is op nadelige zwangerschapsuitkomsten bij het gebruik van permetrine als behandeling tegen schurft tijdens de zwangerschap [3].
- Kennedy D, Hurst V, Konradsdottir E. Pregnancy outcome following exposure to permethrin and use of teratogen information. American journal of perinatology. 2005-02-01;22(2):87-90
- Lindhout D, Hageman G. Amyoplasia congenita-like condition and maternal malathion exposure. Teratology. 1987-08-01;36(1):7-9
- Mytton OT, et al. Safety of benzyl benzoate lotion and permethrin in pregnancy: a retrospective matched cohort study. BJOG : an international journal of obstetrics and gynaecology. 2007-05-01;114(5):582-7
Laatst bijgewerkt op 20-04-2022