Geneesmiddelopname via de huid is meestal laag
Bij middelen die op de huid worden gesmeerd, vindt er normaal gesproken weinig systemische opname plaats. Bij langdurig gebruik, gebruik van grote hoeveelheden, op grote huidoppervlakken of op beschadigde huid, neemt de hoeveelheid opgenomen geneesmiddel toe. Bij uitgebreid gebruik kunnen bij de moeder relevante bloedspiegels optreden en kan het middel mogelijk in de moedermelk terecht komen.
Bij de behandeling van schurft wordt het gehele lichaam behandeld en is het te behandelen huidoppervlak dus groot ten opzichte van de antiluisbehandeling.
Antiluismiddelen
Bij behandeling met een antiluismiddel tijdens de borstvoeding gaat de voorkeur uit naar dimeticon. Dit middel wordt niet door de huid opgenomen en is farmacologisch niet actief. Daardoor komt het niet in de moedermelk en vormt het geen risico voor de zuigeling.
Ook permetrine kan gebruikt worden. Het is weinig toxisch en wordt maar tot 2% door de huid opgenomen. De blootstelling voor de zuigeling is daardoor minimaal. Bij hoofdluis is bovendien het te behandelen oppervlak beperkt. Een artikel beschrijf 5 kinderen zonder reacties op het gebruik van permetrine door de moeder [1].
Malathion is voor de behandeling van luizen een tweede-keuzemiddel. Tot 24% van het middel wordt opgenomen via de huid. Malathion wordt ook snel weer afgebroken. Hierdoor zullen de maternale spiegels niet lang hoog zijn, waardoor de overgang naar de minimaal is. Bij herhaald gebruik kort na elkaar kan de blootstelling voor de zuigeling toenemen.
Antischurftmiddelen
Bij de behandeling van schurft tijdens de borstvoeding is permetrine internationaal het eerste-keuzemiddel. Het is weinig toxisch en wordt maar tot 2% door de huid opgenomen, waardoor de blootstelling voor de zuigeling minimaal is. Bij de behandeling van schurft is het te behandelen oppervlak wel groot ten opzichte van antiluisbehandeling. Uiteraard heeft de zuigeling van een patiënt met schurft een hoog risico zelf besmet te zijn. Permetrine is geregistreerd voor de behandeling van schurft bij kinderen vanaf 2 maanden oud.
Benzylbenzoaat is minder effectief bij de behandeling van schurft dan permetrine, omdat het de eitjes niet doodt. Benzylbenzoaat wordt nauwelijks opgenomen door de huid en gaat nauwelijks over in de moedermelk. Bij gebruik van benzylbenzoaat kan de borstvoeding worden voortgezet.
- Ito S, Blajchman A, Stephenson M. Prospective follow-up of adverse reactions in breast-fed infants exposed to maternal medication. American journal of obstetrics and gynecology. 1993-05-01;168(5):1393-9
Laatst bijgewerkt op 20-04-2022