Kortwerkende insulines
Insuline en insuline lispro (protamine)
Met het gebruik van gewone insuline en insuline lispro tijdens de zwangerschap is veel ervaring opgedaan. Deze gegevens laten tot nu toe geen nadelige effecten op de zwangerschap of de neonaat zien. Bij insuline lispro protamine is insuline lispro gekoppeld aan protaminesulfaat. Hierdoor ontstaat een insuline met een middellange werking. Met insuline lispro protamine in de zwangerschap is een redelijke hoeveelheid ervaring opgedaan. Deze insuline kan zo nodig gebruikt worden.
Insuline aspart
De beperkte ervaring die met insuline aspart is opgedaan laat geen verschil zien ten opzichte van humane insuline.
Glulisine
Met het gebruik van insuline glulisine tijdens de zwangerschap is nog geen ervaring opgedaan.
Langwerkende insulines
Gebruik van langwerkende insuline-analoga kan overwogen worden als de bloedsuikerspiegels slecht onder controle zijn met gewone insuline of kortwerkende insuline-analoga.
Insuline glargine
De voorkeur gaat uit naar insuline glargine. Van deze insuline zijn de meeste gegevens bekend. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten gezien.
Insuline detemir
De ervaring met insuline detemir is nog beperkt. De glykemische controle en zwangerschapsuitkomst verschillen niet met die van langwerkende humane insuline.
Insuline degludec
Met het gebruik van insuline degludec in de zwangerschap is nog geen ervaring opgedaan.
Achtergrondinformatie
Vrouwen met diabetes mellitus type 1 of 2 hebben een verhoogd risico op het krijgen van kinderen met aangeboren afwijkingen. Het risico hangt samen met de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Hoe beter de bloedsuikerspiegel onder controle is, hoe lager het risico.
Daarnaast is er een hoger risico op zwangerschapscomplicaties, zoals hypertensie, pre-eclampsie, vroeggeboorte en op neonatale problemen, zoals macrosomia, hypoglykemie, hyperbilirubinemie, hypocalciëmie en polycytemie. Ook zwangerschapsdiabetes geeft een hoger risico op deze complicaties.
Laatst bijgewerkt op 21-02-2019