Interferonen tijdens de zwangerschap

In het kort

Gebruik van interferon bèta 1a of 1b tijdens het begin van de zwangerschap laat tot nu toe geen nadelige effecten zien op de zwangerschap of op het ongeboren kind. Er is weinig bekend over het gebruik in het tweede of derde trimester.

Over het gebruik van interferon alfa en interferon gamma tijdens de zwangerschap zijn onvoldoende gegevens bekend om een goede inschatting te kunnen maken van de mogelijke risico’s.

Risico indeling

 • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er meer onderzoek is gedaan naar dat middel of studies minder discrepanties tonen. Het belang van behandeling kan na afweging groter zijn dan het risico.
  • - interferon bèta 1a (1e trimester)
  • - interferon bèta 1b (1e trimester)
  • - peginterferon beta 1a (1e trimester)
 • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - interferon alfa 2a
  • - interferon alfa 2b
  • - interferon bèta 1a (2e en 3e trimester)
  • - interferon bèta 1b (2e en 3e trimester)
  • - interferon gamma
  • - peginterferon alfa 2a
  • - peginterferon alfa 2b
  • - peginterferon beta 1a (2e en 3e trimester)

Achtergrondinformatie

(Peg)Interferon bèta 1a en 1b
Interferon is een groot molecuul, placenta passage lijkt dus niet waarschijnlijk. Er is met interferon bèta 1a en 1b een redelijke hoeveelheid ervaring opgedaan. Het gaat hierbij vooral om informatie over gebruik in het eerste trimester, afkomstig uit zwangerschapsregisters. Gebruik in het eerste trimester laat geen verhoogd risico op ernstige aangeboren afwijkingen zien. Echter, veel vrouwen stoppen zodra ze weten dat ze zwanger zijn, waardoor de meeste zwangerschappen niet het hele eerste trimester zijn blootgesteld. Er zijn weinig gegevens over gebruik in het tweede en derde trimester. Er zijn vrijwel geen gegevens over het gebruik van peginterferon bèta 1a in de zwangerschap

(Peg)interferon alfa 2a en 2b
Er is nog maar weinig onderzoek gedaan met het gebruik van (peg)interferon alfa in de zwangerschap. Het betreft slechts case reports of kleine case series. In totaal worden er rond de 120 zwangerschappen beschreven. In de helft van de gevallen wordt de medicatie de hele zwangerschap gebruikt. Er is onvoldoende informatie om een uitspraak te kunnen doen over de mogelijke effecten. Echter uit de cases komen tot nu toe geen duidelijke aanwijzingen voor nadelige effecten op de zwangerschap of foetus.

Interferon gamma
Er is geen informatie over het gebruik van interferon gamma in de zwangerschap.

Laatst bijgewerkt op 01-04-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.