Bisfosfonaten tijdens de borstvoedingsperiode

In het kort

Over het gebruik van bisfosfonaten zijn onvoldoende gegevens bekend om een uitspraak te kunnen doen over de risico’s.

Risico indeling

 • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - alendroninezuur
  • - clodroninezuur
  • - ibandroninezuur
  • - pamidroninezuur
  • - risedroninezuur
  • - zoledroninezuur

Achtergrondinformatie

Bisfosfonaten worden snel in het bot opgenomen. Bisfosfonaten die al in het botweefsel zijn opge­slagen, kunnen tijdens de borstvoeding weer vrijkomen in het plasma.

Van de meeste bisfosfonaten zijn geen gegevens bekend over het gebruik tijdens de borstvoeding. In één studie was pamidroninezuur niet detecteerbaar in de moedermelk.

 

Laatst bijgewerkt op 22-10-2018


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.