Geneesmiddelopname via de huid
Bij middelen die op de huid worden gesmeerd, vindt bij normaal gebruik maar weinig systemische opname plaats. Dan wordt in het algemeen geen nadelig effect verwacht op de zwangerschap of op het ongeboren kind.
Jodium-bevattende middelen
Hoge jodiumdoseringen bij de zwangere vrouw kunnen leiden tot hypothyreoïdie en struma bij de foetus. Deze effecten kunnen optreden vanaf ongeveer de twaalfde zwangerschapsweek, omdat de foetale schildklier vanaf dat moment jodium opneemt. Jodium passeert de placenta gemakkelijk. Middelen met jodium dienen dan ook vermeden te worden tijdens de zwangerschap, ook al wordt jodium bij gebruik op de intacte huid slechts beperkt opgenomen. Jodium wordt via de beschadigde huid en slijmvliezen en bij intraperitoneaal gebruik makkelijk opgenomen.
Andere middelen
Er is weinig onderzoek gedaan naar gebruik van cetrimide tijdens de zwangerschap. Cetrimide bindt sterk aan de huid en wordt nauwelijks geabsorbeerd. Daarom is gebruik tijdens de zwangerschap waarschijnlijk veilig.
Er is geen onderzoek gedaan naar het gebruik van chloorxylenol en mecetronium in de zwangerschap. Chloorxylenol wordt goed opgenomen via de huid. Mecetronium wordt nauwelijks door de onbeschadigde huid geabsorbeerd, isopropanol uit hetzelfde preparaat in geringe mate. Het is niet mogelijk om in te schatten of er een risico is voor de zwangerschap of het kind.
Laatst bijgewerkt op 22-10-2018