Vitamine D en analoga tijdens de borstvoedingsperiode

In het kort

De dagelijkse behoefte aan vitamine D tijdens de borstvoeding van de gezonde moeder is 400 IE (10 microgram) per dag. Bij een tekort aan vitamine D gaat tijdens de borstvoeding de voorkeur uit naar dagelijkse toediening van colecalciferol (vitamine D3). De Gezondheidsraad beveelt een maximale dagdosis van 4000 IE (100 microgram) aan tijdens de borstvoedingsperiode.

Let op
Controleer de calciumspiegel bij de moeder bij het gebruik van alfacalcidol, calcifediol, dihydrotachysterol, paricalcitol en calcitriol.

Risico indeling

 • Meest veilig tooltip icon Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op nadelige effecten voor de zuigeling of op de melkproductie.
  • - colecalciferol (vitamine d3/ minder dan 100 micrgram per dag)
  • - ergocalciferol (vitamine d2/ minder dan 100 microgram per dag)
 • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - alfacalcidol
  • - calcitriol
  • - colecalciferol (vitamine d3/ meer dan 100 microgram per dag)
  • - dihydrotachysterol
  • - ergocalciferol (vitamine d2/ meer dan 100 microgram per dag)
  • - paricalcitol

Achtergrondinformatie

Vitamine D wordt slechts in kleine hoeveelheden uitgescheiden in de moedermelk. Suppletie bij de moeder leidt nauwelijks tot een toename van de concentratie vitamine D in de moedermelk. Deze stijgt pas substantieel bij inname van meer dan 4000 IE per dag.

Bij een vitamine D deficiëntie is het nodig hogere doseringen dan 400 IE (10 microgram) per dag te geven. De Gezondheidsraad beveelt een maximale dagdosis van 4000 IE (100 µg) aan tijdens de borstvoedingsperiode.

Hoge dosis
De ervaring met zeer hoge wekelijkse of maandelijkse doseringen colecalciferol en ergocalciferol is te beperkt om een risico-inschatting te kunnen maken en wordt daarom afgeraden. Hoge doseringen leiden mogelijk tot hypercalciëmie bij de zuigeling.

Alfacalcidol, calcitriol, dihydrotachysterol en paricalcitol
Over de overgang van alfacalcidol, calcitriol, dihydrotachysterol en paricalcitol in de moedermelk zijn geen gegevens bekend. Bij gebruik van deze middelen voor hypoparathyreoïdie tijdens de borstvoeding ontwikkelde enkele moeders hypercalciëmie. Beperk de dosis tijdens de borstvoeding om hypercalciëmie bij de moeder en mogelijk de zuigeling te voorkomen.

Laatst bijgewerkt op 09-05-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.