Lokale middelen bij acne vulgaris tijdens de borstvoedingsperiode

In het kort

Benzoylperoxide, clindamycine en erytromycine kunnen veilig op de huid worden aangebracht tijdens de borstvoedingsperiode. Deze middelen worden nauwelijks in het lichaam opgenomen.
Kortdurend gebruik van salicylzuur op een klein huidoppervlak is waarschijnlijk ook veilig.
Gebruik geen adapaleen, tretinoïne of trifaroteen tijdens de borstvoeding.

Let op
Maak het gebied rond de tepel vóór het voeden schoon, als de crème of zalf op de borst wordt aangebracht.

Risico indeling

 • Meest veilig tooltip icon Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op nadelige effecten voor de zuigeling of op de melkproductie.
  • - benzoylperoxide
  • - clindamycine
  • - erytromycine
 • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan.
  • - azelainezuur
  • - salicylzuur (beperkt gebruik)
 • Mogelijk risico tooltip icon Dit geneesmiddel kan via de melk mogelijk nadelige effecten geven bij de zuigeling. Overweeg of een veiliger middel gebruikt kan worden. Als dat niet kan, weeg dan de mogelijke nadelige effecten af tegen het belang van borstvoeding voor het kind. Voer extra controles uit bij het kind of ga over op flesvoeding.
  • - adapaleen
  • - tretinoine
  • - trifaroteen

Achtergrondinformatie

Geneesmiddelopname via de huid
Bij middelen die op de huid worden gesmeerd, vindt normaal gesproken weinig systemische opname plaats. Bij uitgebreid gebruik, zoals langdurig gebruik, grote hoeveelheden, op grote huidoppervlakken of op beschadigde huid, neemt de hoeveelheid opgenomen geneesmiddel toe. Lees in dat geval de informatie over de systemische toepassing van het betreffende middel. Wanneer de borst wordt behandeld, moet het gebied rond de tepel vóór het voeden worden schoongemaakt.

Benzoylperoxide, clindamycine en erytromycine
Benzoylperoxide, clindamycine en erytromycine worden minimaal opgenomen via de huid.

Azelaïnezuur
Azelaïnezuur wordt beperkt (ongeveer 4%) opgenomen via de onbeschadigde huid. Het middel wordt snel afgebroken. Azelaïnezuur is van nature aanwezig in moedermelk. Over het gebruik tijdens de borstvoeding zijn geen gegevens bekend.

Salicylzuur
De opname van salicylzuur door de huid is afhankelijk van de gebruikte concentratie, de gebruikte hoeveelheid, de behandelduur en het behandelde huidoppervlak. Salicylzuur gaat in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. Vooral de gecon­centreerde salicylzuurpreparaten vormen mogelijk een risico, omdat ze kunnen stapelen bij herhaald gebruik.

Adapaleen, tretinoïne en trifaroteen
Toepassing van adapaleen, tretinoïne en trifaroteen op de huid leidt waarschijnlijk niet tot meetbare concentraties in de moedermelk. Toch wordt lokale toepassing afgeraden. Er zijn onvoldoende gegevens bekend en de stoffen zijn structureel verwant aan isotretinoïne. Breng deze middelen  in elk geval niet op de borst aan.

Laatst bijgewerkt op 28-02-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.