Lokale middelen bij jeuk tijdens de zwangerschap

In het kort

Cinchocaïne, lidocaïne, menthol en pramocaïne kunnen op de huid worden gebruikt tijdens de zwangerschap.
Ook oxybuprocaïne en tetracaïne oogdruppels kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap.
Vermijd gebruik van kamfer tijdens de zwangerschap.
Over gebruik van capsaïcine tijdens de zwan­gerschap zijn geen gegevens bekend. Een uitspraak over de veiligheid is niet mogelijk.

Let op
De opname van lokaal anesthetica in oogdruppels door het lichaam wordt verminderd door na het druppelen van het oog de traanbuis één tot drie minuten dicht te drukken.

Risico indeling

 • Meest veilig tooltip icon Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de zwangerschap. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op aangeboren afwijkingen of andere nadelige effecten op de zwangerschap. Of studies tonen discrepanties, maar zijn overwegend gunstig. Het belang van behandeling zal na afweging veelal groter zijn dan het risico.
  • - cinchocaïne
  • - lidocaïne
  • - menthol
  • - oxybuprocaïne
  • - pramocaïne
  • - tetracaïne
 • Mogelijk risico tooltip icon Dit geneesmiddel kan mogelijk nadelige effecten hebben op zwangerschap of –ongeboren- kind. Weeg de mogelijke nadelige effecten af tegen het belang van behandeling van de moeder. Overweeg of een veiliger middel gebruikt kan worden of voer extra controles uit.
  • - kamfer
 • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - capsaïcine

Achtergrondinformatie

Gebruik van kamfer tijdens de zwangerschap is niet gewenst. Het wordt door de huid geabsorbeerd. Kamfer is toxisch als het in hoge doses wordt ingenomen.
Pramocaïne wordt bij gebruik op de huid niet systemisch opgenomen.

Laatst bijgewerkt op 30-10-2018


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.