Lokale middelen bij jeuk tijdens de borstvoedingsperiode

In het kort

Lidocaïne en menthol kunnen veilig op de huid worden aangebracht tijdens de periode van borstvoeding. Let op dat de baby de menthol niet kan inademen.
Gebruik van capsaïcine en pramocaïne en kortdurend gebruik van kamfer op een klein huidoppervlak is waarschijnlijk ook veilig.
Ook gebruik van oxybuprocaïne en tetracaïne oogdruppels is waarschijnlijk veilig.

Let op

 • Maak het gebied rond de tepel vóór het voeden schoon, als een crème of zalf op de borst wordt aangebracht.
 • De opname van oxybuprocaïne en tetracaïne in oogdruppels door het lichaam wordt verminderd door na het druppelen van het oog de traanbuis één tot drie minuten dicht te drukken.

Risico indeling

 • Meest veilig tooltip icon Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op nadelige effecten voor de zuigeling of op de melkproductie.
  • - lidocaïne
  • - menthol
 • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan.
  • - capsaïcine
  • - kamfer (beperkt gebruik)
  • - oxybuprocaïne
  • - pramocaïne
  • - tetracaïne
 • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - cinchocaïne

Achtergrondinformatie

Geneesmiddelopname via de huid
Bij middelen die op de huid worden gesmeerd, vindt er normaal gesproken weinig systemische opname plaats. Bij uitgebreid gebruik, zoals langdurig gebruik, grote hoeveelheden, op grote huidoppervlakken of op beschadigde huid, neemt de hoeveelheid opgenomen geneesmiddel toe.

Kamfer wordt door de huid geabsorbeerd. Het is toxisch als het in hoge doses wordt ingenomen. Over het gebruik van kamfer tijdens de borstvoeding is geen informatie bekend. Beperkt gebruik op een klein oppervlak is waarschijnlijk veilig. 

Capsaïcine wordt minimaal geabsorbeerd door de huid.
Pramocaïne wordt bij gebruik op de huid niet opgenomen.

Laatst bijgewerkt op 30-10-2018


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.