Trombolytica bij bloedstolsels tijdens de zwangerschap

Overzicht

Als het leven van de zwangere vrouw in gevaar is, kunnen trombolytica tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Het gebruik rond de bevalling wordt afgeraden vanwege het risico op bloedingen bij de moeder en het pasgeboren kind.

Risico indeling

  • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - alteplase
    • - streptokinase
    • - tenecteplase
    • - urokinase

Informatie voor zorgprofessionals

Over het gebruik van trombolytica tijdens de zwangerschap zijn beperkt gegevens bekend. De meeste ervaring is opgedaan met alteplase, streptokinase en urokinase. De informatie is afkomstig uit case-reports en case-series, waarbij het trombolyticum vooral in het tweede en derde trimester werd gebruikt. Met het gebruik van tenecteplase tijdens de zwangerschap is geen ervaring opgedaan.

Streptokinase passeert de placenta nauwelijks. Het middel wordt niet in verband gebracht met negatieve effecten op de foetus. Streptokinase-antilichamen kunnen de placenta wel passeren. Dit is alleen van belang als ook de neonaat behandeld zou moeten worden met streptokinase.

Laatst bijgewerkt op 18-03-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.