Methyldopa
Methyldopa is al jaren een van de voorkeursmiddelen in de zwangerschap bij hypertensie. Het wordt in de praktijk veel gebruikt. Methyldopa wordt meestal goed verdragen en is goed onderzocht. Er wordt in 6 prospectieve en 3 retrospectieve studies geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen gezien bij gebruik in het 1e trimester (rond de 1250 prospectieve gevolgde zwangerschappen). In één retrospectieve studie wel, de aantallen zijn echter klein. Evenmin wordt een verhoogd risico op nadelige effecten gemeld bij gebruik in het 2e en 3e trimester (>2000 zwangerschappen). Lange termijn onderzoek laat geen effecten zien op de kinderen.
Ondanks het ruime gebruik in de tweede helft van de zwangerschap is er slechts één melding van onthoudingsverschijnselen bij de pasgeborene. Het betreft een casus van een hypertensieve crisis met acuut hartfalen bij een pasgeborene twee weken postpartum. De moeder gebruikte de laatste tien weken van de zwangerschap methyldopa. Gedacht wordt dat de hypertensieve crisis is veroorzaakt door de onthouding van methyldopa bij het kind.
Clonidine
Er is weinig onderzoek gedaan naar het gebruik met clonidine in de zwangerschap. Ervaring met het gebruik als antihypertensivum is beperkt en vooral in het derde trimester (ruim 200 zwangerschappen). Clonidine wordt soms gegeven bij ernstige hyperemesis gravidarum. In de literatuur wordt slechts een twintigtal zwangerschappen beschreven voor deze indicatie. Er is onvoldoende onderzoek om een uitspraak te kunnen doen over het risico op aangeboren afwijkingen.
Bij gebruik op het eind van de zwangerschap zijn enkele cases van kortdurende hypertensie bij de pasgeborene beschreven. Dit lijkt een onthoudingsverschijnsel van clonidine te zijn. Een case-report beschrijft neonatale hypotonie en slaperigheid en mogelijk gegeneraliseerde epileptische aanvallen na gebruik van 0,15 mg clonidine per dag door de moeder tijdens de zwangerschap en aansluitend tijdens de borstvoeding.
Verder is er onderzoek waarin het gebruik tijdens de bevalling wordt beschreven. Clonidine verlengt de duur van de anesthesie en verlaagd de pijn. Er worden weinig effecten gezien van de clonidine op de pasgeborene.
Guanfacine en moxonidine
Over het gebruik van guanfacine en moxonidine tijdens de zwangerschap zijn geen gegevens bekend.
Laatst bijgewerkt op 19-03-2019