Informatie over de influenzavaccinatie (griepprik) of de kinkhoestvaccinatie (onderdeel van het combinatie vaccin DKT(P) tijdens de zwangerschap, is te vinden op een aparte pagina.
Ervaring
Met de vaccins DTP en de vaccins tegen tetanus en het humaan papillomavirus is ruime ervaring tijdens de zwangerschap opgedaan. Over de andere geïnactiveerde vaccins zijn minder of onvoldoende gegevens bekend. Echter, geïnactiveerde vaccins kunnen tijdens de zwangerschap worden toegediend als de ziekte een mogelijk risico inhoudt voor moeder of kind. Dit geldt onder andere voor het hepatitis-A-vaccin, hepatitis-B-vaccin en meningokokken-vaccin, als reële kans op besmetting bestaat en voor het rabiës-vaccin bij postexpositie-vaccinatie.
Bescherming van de neonaat
Via de placenta komen antistoffen van de moeder bij de foetus terecht. Dit fysiologische proces zorgt ervoor dat de baby gedurende de eerste weken tot maanden na de geboorte afweer heeft tegen de betreffende infectie. Door de moeder in het derde trimester te vaccineren, wordt de baby beschermd tegen infectieziektes door de overgang van vaccin-geïnduceerde immunoglobulinen via de placenta. In het buitenland gebeurt dit niet alleen voor kinkhoest maar ook voor tetanus.
Thiomersal
Sommige vaccins, zoals het tetanusvaccin, bevatten de kwikverbinding thiomersal als conserveringsmiddel. Van deze kleine hoeveelheden ethylkwik zien we geen nadelige effecten op het ongeboren kind. De aanwezigheid van thiomersal als conserveringsmiddel in een vaccin is geen reden om zwangere vrouwen niet te vaccineren.
Laatst bijgewerkt op 07-12-2020