Rubellavaccin
Uit enkele onderzoeken blijkt dat het verzwakte rubella-virus kan overgaan in de moedermelk na vaccinatie van de moeder. Echter, geen van de onderzochte kinderen vertoonde duidelijke symptomen van rubella. Ondanks dat het rubella-vaccin vaak is toegediend in de periode na de bevalling, zijn er slechts enkele meldingen van kinderen die mogelijk een rubella-infectie via de borstvoeding hebben gekregen. Deze kinderen hadden milde symptomen.
Gelekoortsvaccin
In de literatuur zijn case-reports verschenen over zuigelingen met encefalitis na vaccinatie van de moeder met het gelekoortsvaccin. Na behandeling trad volledig herstel op. Encefalitis / YEL-AND (yellow fever vaccine-associated neurologic disease) is een bekende bijwerking van het gelekoortsvaccin na toediening aan zeer jonge kinderen.
Bij een studie naar moedermelk van 11 vrouwen die werden gevaccineerd, werd geen viraal RNA aangetoond. De borstvoeding werd bij deze kinderen 10 dagen onderbroken.
Bij het reizen naar een endemisch gebied moet een individuele afweging worden gemaakt.
Varicellazostervaccin
Bij onderzoek naar het gebruik van het varicellazostervaccin tijdens de borstvoeding is geen virus aangetoond in de moedermelk. Ook in een onderzoek met 2 moeders met een varicella-zoster infectie, kon het virus niet aangetoond worden. De antistoffen tegen het virus werden wel geïsoleerd uit de moedermelk in het laatste onderzoek.
Bescherming van de baby via moeder
Antistoffen van de moeder kunnen via de moedermelk bij de baby terechtkomen. Het duurt enige tijd voor het immuunsysteem van de baby zelf in staat is om voldoende antistoffen te maken. Bij vaccinatie van de moeder is het mogelijk dat de antistoffen via de moedermelk bij de zuigeling terechtkomen.
Laatst bijgewerkt op 18-08-2021