Methotrexaat
Methotrexaat gaat zeer beperkt over in de moedermelk. Het middel blijft echter lang in het lichaam aanwezig, zeker bij neonaten. Methotrexaat is toxisch, daarom wordt ook gebruik van de lage dosering afgeraden tijdens de borstvoeding.
Methoxsaleen
Bij eenmalig gebruik van methoxsaleen dient de borstvoeding tijdelijk worden gestaakt. Kolf de melk tot 24 uur na inname af en gooi deze weg. Daarna kan de borstvoeding weer worden voortgezet.
Acitretine
Acitretine is een retinoïde. Het middel is toxisch en heeft een lange halfwaardetijd. Gebruik van acitretine tijdens de borstvoeding is gecontra-indiceerd.
Dimethylfumaraat
In een studie is de overgang van dimethylfumaraat naar de borstvoeding onderzocht [1]. De actieve metaboliet monomethylfumaraat is een klein molecuul, waardoor de overgang naar de melk waarschijnlijk is. Echter is bij twee vrouwen die twee keer per dag dosis van 240mg kregen een relatieve kinddosis van 0.01 – 0.03% berekend [2].
Apremilast
Er is geen informatie over gebruik van apremilast tijdens de borstvoedingsperiode.
Interleukine-remmers
Over het gebruik van bimekizumab, brodalumab, guselkumab, ixekizumab, risankizumab, secukinumab en tildrakizumab tijdens de borstvoeding is geen informatie. Met het gebruik van ustekinumab is wel ervaring tijdens de borstvoeding. Dit wordt op een aparte pagina over ustekinumab besproken.
Interleukine-remmers zijn grote moleculen. Grote moleculen zoals deze gaan nauwelijks over in de moedermelk. Kleine hoeveelheden IgG worden wel actief getransporteerd naar de moedermelk, vooral in de eerste week postpartum. Een beperkte overgang van deze middelen naar de moedermelk is daarom niet uitgesloten. Waarschijnlijk worden deze grote moleculen in het maagdarmkanaal van de zuigeling geïnactiveerd. Nadelige effecten bij de neonaat door blootstelling via borstvoeding zijn dus onwaarschijnlijk. Het is niet bekend of er langetermijneffecten zijn.
TNF-alfa-blokkers
Informatie over het gebruik van TNF-alfa-blokkers is te vinden op de pagina over TNF-alfa-blokkers tijdens de borstvoedingsperiode.
- Ciplea AI, et al. Dimethyl fumarate transfer into human milk. Therapeutic advances in neurological disorders. 2020-10-31;13:1756286420968414
- Hale TW. Dimethyl fumarate. Medications and Mothers Milk. 16th.Plano:2021-01-01
Laatst bijgewerkt op 15-08-2022