Diverse middelen bij hoest en verkoudheid tijdens de borstvoedingsperiode

In het kort

Hoestmiddelen met anijs, (levo)menthol, tijm of zoethout kunnen worden gebruikt tijdens de borstvoeding.
Over het gebruik van verkoudheidsbalsems met eucalyptol en kamfer tijdens de borstvoeding zijn geen gegevens bekend.

Let op
Voorkom direct contact van de baby met op de huid gesmeerde balsem.

Risico indeling

 • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan.
  • - anijs
  • - levomenthol
  • - tijm
  • - zoethout
 • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - eucalyptol
  • - kamfer (op de huid)

Achtergrondinformatie

Anijs en zoethout
Anethole (bestanddeel van anijs) en glycyrrhizin (bestanddeel van zoethout) gaan slechts in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. In een case report wordt toxiciteit beschreven bij 2 pasgeborenen waarbij de moeders dagelijks meer dan twee liter kruidenthee dronken met anijs, zoethout, venkel en galega. De kinderen vertoonden de volgende symptomen: hypotonie, lethargie, slecht drinken, braken en zwak huilen. Na staken van de borstvoeding verdwenen de symptomen. De auteurs wijten de symptomen aan anethole, bestanddeel van anijs en venkel.
Anijs en zoethout worden ook gebruikt om de borstvoeding te stimuleren. De effectiviteit is niet bewezen.

(Levo)menthol
Levomenthol, ook vaak gewoon 'menthol' genoemd, gaat in zeer kleine hoeveelheden over in de moedermelk, relevante blootstelling van de zuigeling is niet waarschijnlijk.

Tijm
Er is geen onderzoek gedaan naar gebruik van tijm tijdens de borstvoeding. Omdat tijm in de praktijk veel gebruikt wordt bij de maaltijd en in thee, is gebruik ervan waarschijnlijk veilig.

Eucalyptol
Eucalyptol gaat over in de moedermelk en kan de geur ervan beïnvloeden.

Kamfer
Van kamfer is niet bekend of het overgaat in de borstvoeding. Er is geen onderzoek naar gedaan.

 

Laatst bijgewerkt op 22-08-2022


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.