Diverse middelen bij hoest en verkoudheid tijdens de borstvoedingsperiode

In het kort

Hoestmiddelen met anijs, tijm of zoethout kunnen worden gebruikt tijdens de borstvoeding. Promethazine heeft mogelijk nadelige effecten bij het kind.

Over guaiacol en ipecacuanha zijn onvoldoende gegevens bekend om een uitspraak te doen over de mogelijke risico’s. Over het gebruik van verkoudheidsbalsems met eucalyptol, kamfer of levo-menthol tijdens de borstvoeding zijn geen gegevens bekend.

Risico indeling

 • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan.
  • - anijs
  • - levo-menthol
  • - tijm
  • - zoethout
 • Mogelijk risico tooltip icon Dit geneesmiddel kan via de melk mogelijk nadelige effecten geven bij de zuigeling. Overweeg of een veiliger middel gebruikt kan worden. Als dat niet kan, weeg dan de mogelijke nadelige effecten af tegen het belang van borstvoeding voor het kind. Voer extra controles uit bij het kind of ga over op flesvoeding.
  • - promethazine
 • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - eucalyptol
  • - guaiacol
  • - ipecacuanha
  • - kamfer (op de huid)

Achtergrondinformatie

Promethazine
Promethazine is een sterk sederend middel. Sedatie van de zuigeling na gebruik tijdens de borstvoeding is niet uit te sluiten. Het is onbekend hoeveel er over gaat in de moedermelk. Promethazine mag niet gegeven worden aan jonge kinderen vanwege het risico op sedatie, ademhalingsdepressie en Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) ofwel wiegendood. Na blootstelling van de zuigeling aan promethazine via de borstvoeding is SIDS of apneu niet beschreven.

Anijs en zoethout
Anethole (een bestanddeel van anijs) en glycyrrhizin (bestanddeel van zoethout) gaan slechts in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. In een case report wordt toxiciteit beschreven bij 2 pasgeborenen waarbij de moeders dagelijks meer dan twee liter kruidenthee dronken met anijs, zoethout, venkel en galega. De kinderen vertoonden de volgende symptomen: hypotonie, lethargie, slecht drinken, braken en zwak huilen. Na staken van de borstvoeding verdwenen de symptomen. De auteurs weten de symptomen aan anethole, bestanddeel van anijs en venkel.

Anijs, zoethout en pepermunt (bevat o.a. menthol) worden ook gebruikt om de borstvoeding te stimuleren. De effectiviteit is niet bewezen.

Overige middelen
Menthol gaat in kleine hoeveelheden over in de moedermelk, eucalyptol in grotere hoeveelheden. Van de overige middelen is niet bekend of ze overgaan in de borstvoeding. Er is geen onderzoek naar gedaan.

 

Laatst bijgewerkt op 17-10-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.