Chloroquine en hydroxychloroquine
Chloroquine en hydroxychloroquine gaan in relatief lage hoeveelheden over in de moedermelk. Er is een redelijke hoeveelheid onderzoek naar het gebruik tijdens de borstvoeding. Er zijn geen nadelige effecten op de zuigeling gemeld bij gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine als malariaprofylaxe (1 keer per week).
Voor de behandeling van malaria zijn hogere doseringen (hydroxy)chloroquine nodig. Hierover staat meer op de pagina behandeling van malaria tijdens de borstvoedingsperiode.
Proguanil
Ook proguanil gaat over in de moedermelk. Het middel wordt door de zuigeling goed verdragen.
Mefloquine
Mefloquine gaat in minimale hoeveelheden over in de moedermelk. Mefloquine heeft een lange halfwaardetijd van 2 tot 4 weken. Stapeling is bij langdurig gebruik niet uit te sluiten.
Atovaquon/proguanil
Met het gebruik van atovaquon/proguanil tijdens de borstvoeding is geen ervaring vastgelegd.
Doxycycline
Doxycycline gaat over in de moedermelk. Het middel wordt voor een deel geïnactiveerd door het calcium in de melk. Tetracyclinen kunnen bij directe toepassing aan kinderen het gebit en de botten aantasten. Bij een kuur van minder dan drie weken is het niet waarschijnlijk dat het gebit en de botten worden aangetast. Nadelige effecten op de zuigeling zijn nooit gemeld. Bij langdurig gebruik kan beter geen borstvoeding worden gegeven. Voor meer informatie over doxycycline, zie de informatie over tetracyclinen tijdens de borstvoeding.
DEET
Zie onze informatie over DEET (diëthyltoluamide) tijdens de borstvoeding.
Laatst bijgewerkt op 20-05-2019