Kinine
Kinine gaat in kleine hoeveelheden over in de moedermelk en kan worden gebruikt tijdens de borstvoeding. Gebruik geen kinine tijdens de borstvoeding bij kinderen met een glucose-6-fosfaat-dehydrogenase deficiëntie
Chloroquine en hydroxychloroquine
Chloroquine en hydroxychloroquine gaan over in de moedermelk. Er is een redelijke hoeveelheid onderzoek naar het gebruik tijdens de borstvoeding. Er zijn geen nadelige effecten op de zuigeling gemeld, ook niet op groei, gehoor en ogen.
Chloroquine en hydroxychloroquine hebben een lange halfwaardetijd, hierdoor zou stapeling bij de zuigeling kunnen optreden. Hierover zijn echter geen gegevens bekend. Neonaten zijn gevoelig voor chloroquine. Kies bij behandeling van malaria tijdens de borstvoeding hydroxychloroquine als alternatief.
Mefloquine
Mefloquine gaat in minimale hoeveelheden over in de moedermelk. Mefloquine heeft een lange halfwaardetijd van 2 tot 4 weken. Stapeling is bij langdurig gebruik niet uit te sluiten.
Atovaquon / proguanil
Ook proguanil gaat over in de moedermelk. Het middel wordt door de zuigeling goed verdragen. Met het gebruik van atovaquon / proguanil tijdens de borstvoeding is geen ervaring vastgelegd.
Doxycycline
Doxycycline gaat over in de moedermelk. Het middel wordt voor een deel geïnactiveerd door het calcium in de melk. Tetracyclinen kunnen bij directe toepassing aan kinderen het gebit en de botten aantasten. Bij een kuur van minder dan drie weken is het niet waarschijnlijk dat het gebit en de botten worden aangetast. Nadelige effecten op de zuigeling zijn nooit gemeld. Bij langdurig gebruik kan beter geen borstvoeding worden gegeven. Voor meer informatie over doxycycline, zie de informatie over tetracyclinen tijdens de borstvoeding.
Pyrimethamine
Pyrimethamine, dat ook bij toxoplasmose en Pneumocystis carinii-pneumonie wordt gebruikt, komt in grote hoeveelheden in de moedermelk terecht en heeft een lange halfwaardetijd van ongeveer 4 dagen. Als het strikt noodzakelijk is, kan het gebruikt worden tijdens de borstvoeding.
Artemether / lumefantrine
Er is vrijwel geen informatie over gebruik van artemether + lumefantrine tijdens de borstvoeding. Omdat deze geneesmiddelcombinatie niet in grote hoeveelheden in de melk terecht lijkt te komen en omdat het direct kan worden toegepast bij kinderen van minimaal 5 kg, lijken de risico’s via de borstvoeding gering. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en ook de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) beschouwen gebruik van deze geneesmiddelcombinatie acceptabel voor moeders die borstvoeding geven aan een kind van minimaal 5 kg. Over de veiligheid voor zuigelingen onder de 5 kg is geen uitspraak mogelijk.
Overige middelen
Over het gebruik van artemotil, artesunaat, en artenimol / piperaquine zijn geen gegevens bekend. Hierdoor is het niet mogelijk een uitspraak te doen over de risico’s.
Laatst bijgewerkt op 26-02-2019