Hepatitis C infectie
Het risico op transmissie van het hepatitis C virus van moeder naar kind tijdens de borstvoeding lijkt niet verhoogd. Een hepatitis C infectie is daarom geen reden om geen borstvoeding te geven, tenzij er sprake is van beschadigde of bloedende tepels, dan wel een HIV co-infectie. In de postpartum periode kan er spontane klaring van het virus optreden.
Ribavirine
Er zijn geen studies gedaan naar ribavirine tijdens de borstvoeding. Het heeft een lage orale biologische beschikbaarheid, maar het concentreert in perifere weefsels en rode bloedcellen en heeft een lange halfwaardetijd.
Ritonavir
Ervaring met ritonavir tijdens de borstvoeding is opgebouwd bij HIV besmette vrouwen in landen, waar flesvoeding door vuil drinkwater geen goed alternatief is. Meestal werd ritonavir in combinatietherapie gegeven. De melkspiegels waren laag. In een studie was de berekende relatieve kinddosis 0.42%. In de meeste studies waren er lage tot niet te detecteren serumspiegels bij het kind. Gegevens over de gezondheid van het kind zijn onbekend.
Bij HIV besmetting wordt in landen waar schoon drinkwater beschikbaar is, aangeraden om flesvoeding te geven. Borstvoeding geven wordt afgeraden vanwege het risico op transmissie van HIV.
Overige middelen
Naar het gebruik van de overige middelen zijn geen studies gedaan, waardoor een inschatting van de risico’s niet mogelijk is. De meeste van deze middelen hebben een (zeer) hoge eiwitbinding, waardoor melkspiegels waarschijnlijk laag zijn.
Laatst bijgewerkt op 19-11-2019