Kortwerkende bèta-sympathicomimetica
Salbutamol via inhalatie gaat waarschijnlijk slechts in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. Jarenlange gebruikservaring met salbutamol inhalatie laat geen nadelige effecten bij de zuigeling zien. Deze ervaring in de praktijk is echter niet vastgelegd in wetenschappelijke publicaties. Door het hoge verdelingsvolume en de lage biologische beschikbaarheid na inhalatie is het onwaarschijnlijk dat er klinisch significante plasmalevels bij de zuigeling zouden ontstaan. Gebruik van salbutamol is dan ook geen reden om de borstvoeding te staken.
In de jaren tachtig zijn vier moeder-kindparen beschreven waarin orale terbutaline gebruikt werd tijdens de borstvoedingsperiode.(1, 2) De hoeveelheid terbutaline in de moedermelk was laag. Nadelige effecten bij de zuigelingen zijn niet gezien. Bij één kind werden bloedspiegels van terbutaline bepaald. Deze waren onder de detectiegrens. Na inhalatie zijn de bloedspiegels bij de moeder lager dan na orale toediening en zal de hoeveelheid in de melk nog lager zijn. Tevens is de biologische beschikbaarheid van terbutaline heel laag. Daardoor komt er uiteindelijk maar heel weinig van de geïnhaleerde dosering bij het kind terecht.
Er is geen onderzoek bekend over het gebruik van fenoterol tijdens de borstvoeding. Fenoterol komt na inhalatie slechts in hele kleine hoeveelheden systemisch. Verwacht wordt dat de hoeveelheid te laag is om effect te hebben op de zuigeling.
Langwerkende bèta-sympathicomimetica
Er is geen gedocumenteerde ervaring met formoterol, salmeterol, vilanterol, indacaterol en olodaterol tijdens de borstvoeding. De plasmaspiegels bij gebruikers zijn echter erg laag waardoor een significante blootstelling door moedermelk onwaarschijnlijk is.
In de praktijk worden in sommige preparaten bovenstaande middelen gecombineerd met andere medicijnen zoals inhalatiecorticosteroïden of ipratropium.
1. Lonnerholm G, Lindstrom B. Terbutaline excretion into breast milk. Br J Clin Pharmacol. 1982; 13(5):729-30.
2. Boreus LO, de Chateau PU. Terbutaline in breast milk. Br J Clin Pharmacol. 1982; 13(5):731-2.
Laatst bijgewerkt op 26-06-2023