Cholinesteraseremmers bij myasthenia gravis tijdens de zwangerschap

In het kort

Over het gebruik van deze middelen tijdens de zwangerschap is weinig informatie bekend. Myasthenia gravis (MG) moet tijdens de zwangerschap optimaal worden behandeld. Daarbij kunnen pyridostigmine of neostigmine worden gebruikt.

Let op:

  • Intraveneuze toediening kan contracties van de baarmoeder opwekken. Met name aan het eind van de zwangerschap is er risico van premature weeën.
  • Tijdelijke spierzwakte kan optreden bij pasgeboren kinderen van moeders met MG (bij ongeveer 10-20%). Daarom wordt een ziekenhuisbevalling aangeraden. Deze verschijnselen verbeteren meestal binnen enkele dagen en verdwijnen binnen enkele weken. 

Risico indeling

  • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - distigmine
    • - neostigmine
    • - pyridostigmine

Achtergrondinformatie

Pyridostigmine
Er is weinig informatie over gebruik van pyridostigmine tijdens de zwangerschap. Het kan in geringe mate over de placenta gaan. Bij de beschreven zwangerschappen (meer dan 200) zijn geen duidelijke aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Pyridostigmine heeft vanwege de langere werkingsduur de voorkeur boven neostigmine en distigmine.

Neostigmine
Er is zeer weinig informatie over gebruik van neostigmine tijdens de zwangerschap. Het kan in geringe mate over de placenta gaan. De beschreven zwangerschappen (minder dan 100) wijzen niet op een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Er is 1 case report van foetale bradycardie bij 31 weken zwangerschap bij gebruik bij een narcose.

Distigmine
Er is geen informatie over gebruik van distigmine tijdens de zwangerschap.

arrow icon
Kallen B, Borg N, Reis M. The use of central nervous system active drugs during pregnancy Pharmaceuticals (Basel, Switzerland). 2013-10-10;6(10):1221-86Norwood F, et al. Myasthenia in pregnancy: best practice guidelines from a U.K. multispecialty working group Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry. 2014-05-01;85(5):538-43Massey JM, De Jesus-Acosta C. Pregnancy and myasthenia gravis Continuum (Minneapolis, Minn.). 2014-02-01;20(1 Neurology of Pregnancy):115-27Gilhus NE. Myasthenia Gravis Can Have Consequences for Pregnancy and the Developing Child. Frontiers in neurology. 2020-06-12;11:554

Laatst bijgewerkt op 20-12-2021


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.