Diverse slaap- en kalmerende middelen tijdens de zwangerschap

In het kort

Valeriaan kan waarschijnlijk voor een korte periode veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Het is onbekend of buspiron en chloralhydraat veilig gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap.

Deze pagina gaat niet over het gebruik van melatonine. Zie hiervoor de pagina melatonine of agomelatine tijdens de zwangerschap.

Let op:

 • Gebruik valeriaan niet als tinctuur, daar zit namelijk alcohol in.

Risico indeling

 • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er meer onderzoek is gedaan naar dat middel of studies minder discrepanties tonen. Het belang van behandeling kan na afweging groter zijn dan het risico.
  • - valeriaan
 • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - buspiron
  • - chloralhydraat

Achtergrondinformatie

Er is weinig gedocumenteerde ervaring met valeriaan
In de praktijk wordt het middel veel gebruikt. In een studie met 98 zwangeren werd het gebruik van valeriaan niet geassocieerd met nadelige effecten op de zwangerschap (1). Wanneer overwogen wordt valeriaan te gebruiken, gebruik het dan kortdurend. De voorkeur gaat uit naar een preparaat dat geen alcohol of andere bestanddelen bevat.

Het is onbekend of buspiron en chloralhydraat gebruikt kunnen worden
Met buspiron en chloralhydraat is weinig ervaring opgedaan tijdens de zwangerschap. Met beide middelen zijn tussen de 50 en 100 eerste trimester blootstellingen bekend (2,3). Dit is te weinig voor een goede inschatting van het risico.

Referenties

 1. Holst L, Nordeng H, Haavik S. Use of herbal drugs during early pregnancy in relation to maternal characteristics and pregnancy outcome. Pharmacoepidemiol Drug Saf. 2008;17(2):151-9.
 2. Freeman MP, Szpunar MJ, Kobylski LA, Harmon H, Viguera AC, Cohen LS. Pregnancy outcomes after first-trimester exposure to buspirone: prospective longitudinal outcomes from the MGH National Pregnancy Registry for Psychiatric Medications. Arch Womens Ment Health. 2022.
 3. Heinonen OP, Slone D, Shaipro S. Birth Defects and Drugs in Pregnancy. Littleton. Publishing Sciences Group, 1977.

 

Laatst bijgewerkt op 27-02-2023


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.