Gedetailleerde informatie over hoe de perinatale zorg bij lithiumgebruik eruit kan zien, is te vinden bij het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap, zie farmacologieprotocol vanaf pagina 19 via https://lkpz.nl/docs/lkpz_pdf_1526547933.pdf
Overgang naar de moedermelk
Lithium wordt in variabele concentraties uitgescheiden in de moedermelk. De relatieve kinddosis (RID) kan relatief hoog zijn. RID’s variërend van 0 tot 30% worden beschreven in de literatuur, met een gemiddelde rond de 12%. De halfwaardetijd is bij de pasgeborene langer dan bij de moeder.
Effecten op het kind
Direct postpartum zijn de lithiumspiegels bij de zuigeling hoog, veroorzaakt door blootstelling tijdens de zwangerschap. Als deze zijn gedaald, worden beduidend lagere concentraties gemeten.
In de literatuur worden kinderen beschreven die borstvoeding kregen vanaf de geboorte en bij wie geen toxiciteit of ontwikkelingsproblemen optraden. Maar ook in de literatuur zijn bij enkele zuigelingen verschijnselen van lithiumtoxiciteit gemeld. De lithiumspiegels bij deze zuigelingen waren hoog. Prematuriteit, en bij een oudere zuigeling koorts en dehydratie, lijken daarbij een rol te spelen. Symptomen van lithiumtoxiciteit zijn een verminderde spierspanning, tremoren, rusteloosheid, lethargie, problemen met drinken en cyanose. Ook kunnen de thyroïd stimulerend hormoon(TSH)-spiegels stijgen.
Laatst bijgewerkt op 19-05-2020