Middelen bij duizeligheid tijdens de borstvoedingsperiode

Overzicht

Als behandeling van duizeligheid nodig is tijdens de periode van borstvoeding, kan cinnarizine worden toegepast.
Gebruik van flunarizine tijdens de borstvoeding wordt afgeraden. Flunarizine, betahistine en piracetam werken versuffend. Van flunarizine is bovendien bekend dat het heel langzaam wordt afgebroken. Dit vergroot de kans op nadelige effecten bij de zuigeling.

Risico indeling

 • Waarschijnlijk veilig tooltip icon Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan (zie tekst ‘Meer weten’).
  • - cinnarizine
 • Mogelijk risico tooltip icon Dit geneesmiddel kan via de melk mogelijk nadelige effecten geven bij de zuigeling. Overweeg of een veiliger middel gebruikt kan worden. Als dat niet kan, weeg dan de mogelijke nadelige effecten af tegen het belang van borstvoeding voor het kind. Voer extra controles uit bij het kind of ga over op flesvoeding.
  • - flunarizine
 • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - betahistine
  • - piracetam
arrow icon

Cinnarizine
Er zijn geen gegevens over gebruik van cinnarizine tijdens de borstvoeding. Cinnarizine heeft de voorkeur omdat het in vergelijking met de andere middelen slechts zwak sederend werkt en een korte halfwaardetijd heeft van 3 tot 4 uur.
  
Flunarizine
Er zijn geen gegevens over flunarizine tijdens de borstvoeding. Flunarizine heeft een sederend effect. Het heeft een lange halfwaardetijd van ongeveer 19 dagen en kan mogelijk gaan stapelen bij de neonaat.

Betahistine en piracetam
Er zijn geen gegevens over betahistine en piracetam tijdens de borstvoeding. Betahistine en piracetam hebben sederende eigenschappen. De halfwaardetijd ligt tussen de 3 en 8 uur.  

Laatst bijgewerkt op 21-02-2019


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.