Riluzol bij ALS tijdens de zwangerschap

In het kort

Er is heel weinig informatie over het gebruik van riluzol tijdens de zwangerschap. Een duidelijke uitspraak over de veiligheid ervan is niet mogelijk.

Risico indeling

  • Risico onbekend tooltip icon Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - riluzol

Achtergrondinformatie

Er zijn maar twee case-reports met blootstelling aan riluzol beschreven. In beide gevallen was riluzol tijdens de hele zwangerschap gebruikt, en was er geen sprake van aangeboren afwijkingen. Bij een van deze case-reports werd groeivertraging gerapporteerd.

arrow icon

Riluzole use during pregnancy in a patient with amyotrophic lateral sclerosis: a case report

Amyotrophic lateral sclerosis and riluzole use during pregnancy: a case report

Laatst bijgewerkt op 15-03-2022


Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel of vaccin. Daarnaast bespreken we diverse andere risico’s voor het ongeboren kind, zoals de kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De informatie bij borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar. We gaan bij zwangerschap en borstvoeding uit van de gebruikelijke dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Of het gebruik van een geneesmiddel de beste keuze is, en welk geneesmiddel in dat geval de voorkeur heeft, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van dit overleg en kan de medische zorg niet vervangen.