Mesalazine
Mesalazine is lange tijd het voorkeursmiddel geweest tijdens de zwangerschap bij chronische darmontstekingen. Hierdoor is er veel ervaring met het gebruik tijdens de zwangerschap. Verschillende studies wijzen tot nu toe echter niet op een nadelig effect van mesalazine op de zwangerschap en het (ongeboren) kind. In 2 case reports worden nadelige effecten beschreven; eenmaal een nierinsufficiëntie bij de neonaat en eenmaal een hydrops foetalis na langdurig gebruik van een hoge dosering (2 tot 4 g oraal) door de moeder. Mesalazine wordt beperkt opgenomen uit het maagdarmkanaal.
Sulfasalazine
Sulfasalazine is veel gebruikt in de zwangerschap. Sulfasalazine is een foliumzuurantagonist. Het is daarom belangrijk dat de zwangere vrouw foliumzuur inneemt. De dosering is hetzelfde als voor elke zwangere vrouw, namelijk 400 mcg per dag. Sulfasalazine wordt in het maagdarmkanaal door bacteriële enzymen gesplitst in sulfapyridine en het werkzame bestanddeel mesalazine. Mesalazine geeft minder bijwerkingen bij de moeder dan sulfasalazine. Daarom gaat de voorkeur uit naar mesalazine boven sulfasalazine.
Olsalazine
Naar het gebruik van olsalazine in de zwangerschap is geen onderzoek gedaan. Waarschijnlijk heeft olsalazine, net als mesalazine, geen nadelige effecten op de zwangerschap en het (ongeboren) kind. Olsalazine wordt in de darm gesplitst in twee moleculen mesalazine. Olsalazine wordt, net als mesalazine, vrijwel niet opgenomen uit het maagdarmkanaal.
Middelen bij chronische darmontsteking
Vrouwen met de ziekte van Crohn of collitis ulcerosa die zwanger zijn of willen worden, moeten optimaal behandeld worden. Een verergering van de ziekte kan de zwangerschap ongunstig beïnvloeden. Een exacerbatie geeft onder andere een hoger risico op miskramen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Daarom krijgen vrouwen het advies om alleen in een rustige fase van de aandoening zwanger te worden.
Welke middel de voorkeur heeft tijdens de zwangerschap, is afhankelijk van de medische voorgeschiedenis en situatie van de zwangere. Binnen de verschillende geneesmiddelgroepen gaat de voorkeur uit naar de middelen waarmee de meeste ervaring is opgedaan.
Laatst bijgewerkt op 04-10-2018