Alitretinoïne (Toctino) gebruik kan leiden tot krullend haar

26-03-2018

Bijwerkingencentrum Lareb heeft twee meldingen ontvangen van haartextuurverandering na gebruik van alitretinoïne. Bij deze meldingen ging het om steil haar dat na verloop van tijd ging krullen. 

Alitretinoïne wordt gebruikt bij volwassenen met ernstig chronisch handeczeem, waarbij therapie met sterke corticosteroïdencrèmes en –zalven niet voldoende helpt. In de ontvangen meldingen veranderde het haar van steil naar krullend en werd hierbij dunner. De veranderingen in het haar traden vijf tot negen maanden na start van de therapie op. Bij één patiënt is de dosering van alitretinoïne verlaagd. Het haar van de patiënte is niet veranderd na dosisverlaging.

Haartextuurveranderingen worden niet beschreven in de bijsluiter van alitretinoïne. Wel wordt haaruitval genoemd. Bijwerkingencentrum Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op de hoogte gebracht. Het CBG gaat de bijwerking delen binnen het Europese netwerk, zodat daar eventuele vervolgstappen kunnen worden genomen. 

Zie hier de analyse van de meldingen