Antistollingsmiddel edoxaban gevolgd met LIM


22-02-2016

  • Bijwerkingencentrum Lareb volgt antistollingsmiddelen (directe orale anticoagulantia) via Lareb Intensive Monitoring. Vanaf maart wordt ook het middel edoxaban (Lixiana) gevolgd.

    Het doel van deze methode is om gebruikers te vragen naar hun ervaring(en) met deze geneesmiddelen, zodat er meer informatie beschikbaar komt over eventuele bijwerkingen, zoals wat is de aard en het beloop van de bijwerkingen? Wat zijn mogelijke risicofactoren voor het krijgen van bijwerkingen? En wat is de impact op het algehele welbevinden en de gezondheid? Deze inzichten dragen bij aan behandeladviezen en een veiliger gebruik.

    Het gaat om de antistollingsmiddelen apixaban (Eliquis), dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto) en vanaf 1 maart 2016 ook het middel edoxaban (Lixiana).

    Deze geneesmiddelen, ook DOAC's genoemd, worden onder andere voorgeschreven na een knie- of heupoperatie, bij een hartritmestoornis (atriumfibrilleren) of ter voorkoming van diep veneuze trombose.

    Patiënten die voor het eerst één van de de DOAC's ophalen bij de apotheek, worden door de apotheek uitgenodigd om deel te nemen. Patiënten krijgen uitleg en een informatiefolder om zich aan te melden voor het onderzoek.