Beste meldingen van een bijwerking 2022

17-03-2023

De meldprijzen van 2022 voor de beste bijwerkingmelding van student en zorgverlener zijn gegaan naar Sharon Lever en Kalijn Bol. Zij ontvangen de prijs voor hun bijdrage aan betere kennis over de veiligheid van geneesmiddelen.

Alle meldingen van bijwerkingen zijn belangrijk voor de veiligheidsbewaking van geneesmiddelen en vaccins. Met deze meldingen ontdekken we nieuwe bijwerkingen en leren we er meer over. Bijwerkingencentrum Lareb bedankt daarom iedereen die een bijwerking heeft gemeld!

Elk jaar krijgen een student en een zorgverlener een extra bedankje voor het melden van een bijwerking die de aandacht trekt. Dit kan bijvoorbeeld een melding zijn met een goede beschrijving, een leerzaam verhaal, belangrijke nieuwe informatie en/of over een actueel onderwerp.

Meldprijs student
Sharon Lever studeert Farmacie in Groningen. Zij deed een melding van hallucinaties bij gebruik van metoprolol, een b├Ętablokker. Hallucinaties en nachtmerries zijn bekende, zeldzame bijwerkingen van b├Ętablokkers, maar worden niet snel herkend als bijwerking. Haar melding was bijzonder goed door de uitgebreide beschrijving van de bijwerking. Ook heeft ze uitgezocht hoe deze klachten konden ontstaan.

Meldprijs zorgverlener
Kalijn Bol is internist-oncoloog in Nijmegen en meldde het ontstaan van doofheid bij nivolumab voor de behandeling van melanoom. Deze bijwerking was nog niet bekend. Eerder schreef Lareb een nieuwsbericht over doofheid bij nivolumab. Om deze mogelijke nieuwe bijwerking meer bekendheid te geven, werken we samen aan een artikel in een internationaal tijdschrift.