Bewaking veiligheid maternale kinkhoestvaccinatie

13-12-2019

Zwangere vrouwen krijgen de 22-wekenprik gratis aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Met deze kinkhoestvaccinatie is het kind na de geboorte meteen beschermd tegen kinkhoest tot het zelf de eerste vaccinaties krijgt. Bijwerkingencentrum Lareb bewaakt, net als bij andere vaccins, ook van dit vaccin de veiligheid. 

Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van dit vaccin in de zwangerschap. Uit de onderzoeken zijn geen negatieve effecten op de zwangerschap, de foetus of de pasgeborene gevonden. Ook zijn bij zwangere vrouwen niet méér of andere bijwerkingen te verwachten dan bij mensen die niet zwanger zijn of bij kinderen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts en reacties op de injectieplaats zoals roodheid, zwelling en pijn. 

Bijwerkingencentrum Lareb bewaakt de veiligheid van de 22-wekenprik  door de meldingen van bijwerkingen periodiek te analyseren. 
Naast het melden van bijwerkingen kunnen zwangere vrouwen zich ook aanmelden voor pREGnant. Hiermee wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van medicijnen en vaccinaties tijdens de zwangerschap.